Υλικά
1 ολόκληρη συκωταριά αρνίσια
1 1/2 κιλό καθαρισμένα ψιλικά (σπανάκι, σέσκουλα, μυρώνια, καυκαλίδες, μάραθο ή άνηθο, μαϊντανό)
3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 - 5 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 νεροπότηρο κρασί
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τα ψιλικά μας και τα χοντροκόβουμε.
Πλένουμε πάρα πολύ καλά τη συκωταριά, τη βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, με νερό που να τη σκεπάζει και τη ζεματάμε για 10 λεπτά, φροντίζοντας να την ξαφρίσουμε πολύ καλά.
Στη συνέχεια, τη βγάζουμε, την πλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό, την κόβουμε και τη βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξει.
Ξεπλένουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε, σε μέτρια φωτιά, τα ξερά κρεμμύδια και τη συκωταριά, για 5’ περίπου και έπειτα σβήνουμε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί, (περίπου στα 5’), προσθέτουμε ζεστό νερό που να τα σκεπάζει, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 30’ - 40’ περίπου.
Όταν μαλακώσει η συκωταριά, ρίχνουμε τα ψιλικά μέσα στη κατσαρόλα, πιέζοντάς τα για να χωρέσουν, κι όταν "πέσουν” λίγο τα ανακατεύουμε, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 20’ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με λίγο ζουμάκι. (Αν το φαγητό μας δεν έχει υγρά, προσθέτουμε λίγο νερό, προσέχοντας γιατί θα βγάλουν και τα χορταρικά).
Όταν τα χορταρικά μας μαλακώσουν και μείνουν με λίγο ζουμάκι, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.