X

Μυζηθροπιτάκια με Σπιτικό Φύλλο

Πώς θα φτιάξετε μυζηθροπιτάκια με σπιτικό φύλλο.

Υλικά

Για το φύλλο:

500 - 520 γρ.αλεύρι που φουσκώνει μόνο του


250 γρ. μαργαρίνη

(σε κυβάκια)


200 γρ. ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό


1 αυγό


1 κ.γ. αλάτι



Για τη γέμιση:


350 γρ. μυζήθρα ανάλατη, ή ανθότυρο


100 γρ. φέτα τριμμένη


2 κρεμμυδάκια χλωρά σε ροδέλες

2 κ.σ. γεμάτες φυτίνη


2 κ.σ. γεμάτες γιαούρτι στραγγιστό


2 κ.σ. μάραθο, ή άνηθο ψιλοκομμένο

3-4 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένο


1 αυγό


αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι


1 κρόκκο αυγού για επάλειψη

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, βάζουμε το κομμένο βούτυρο με το κοσκινισμένο αλεύρι και το τρίβουμε με τα χέρια μας, να γίνει σαν ψίχουλα.

Προσθέτουμε το γιαούρτι, χτυπημένο με το αυγό, το αλάτι και το ζυμώνουμε.

Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα.

Σε ένα μικρό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τη φυτίνη, τα κρεμμυδάκια, το μάραθο, το δυόσμο και τα σοτάρουμε, για δυο λεπτά να μαραθούν.

Σε ένα μπολ, λιώνουμε με ένα πιρούνι τη μυζήθρα, προσθέτουμε τη φέτα τριμμένη, το γιαούρτι, το αυγό ελαφρά χτυπημένο, το αλατοπίπερο και τα σοταρισμένα μυρωδικά, (αφού κρυώσουν).

Ανακατεύουμε καλά το μίγμα και αν θέλουμε, το χωρίζουμε σε 16 ίσια μέρη.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την κάνουμε μπαστούνι και τη χωρίζουμε σε 16 κομμάτια (περίπου 60 γρ. το καθένα).

Παίρνουμε το κάθε κομμάτι ζύμης και το πατάμε με τα χέρια μας (ή με ένα κύλινδρο), στο πάγκο, που τον έχουμε βουτυρώσει ελαφρά, να πλατύνει και να ανοίξει.

Τοποθετούμε σε κάθε πιτάκι, στο κέντρο, μια γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση,
βρέχουμε το φύλλο, ελαφρά στις άκρες, κλείνουμε το πιτάκι και πατάμε τις άκρες με πιρούνι.

Τα τοποθετούμε σε καλά βουτυρωμένη λαμαρίνα και τα αλείφουμε με τον κρόκκο αυγού, που τον έχουμε αραιώσει με μια κουταλιά νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, (ή 180 βαθμούς, στην προτελευταία σχάρα, στις αντιστάσεις), περίπου για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Επίσης...

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Τα μοναδικά μπλε τυριά της Ευρώπης

Ο πραγματικός afficionado των τυριών, δεν μπορεί παρά να κρατάει μια ιδιαίτερη θέση στη γαστρονομική του καρδιά για τα μπλε τυριά, αυτά με το χαρακτηριστικό δίκτυο από μπλε φλεβίτσες και στίγματα, που χαράζουν, διατρέχουν, στολίζουν τη λευκή ή υποκίτρινη κρεμώδη μάζα τους…

Τα φρέσκα τυριά της άνοιξης

Διαβάζοντας στον τίτλο φρέσκα τυριά της άνοιξης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «φρέσκα» για να επιτείνουμε την αίσθηση της άνοιξης.

Πανεύκολη Τυρόπιτα µε Φρέσκα Κρεµµυδάκια και Άνηθο

Η συνταγή για μία πανεύκολη τυρόπιτα µε φρέσκα κρεµµυδάκια και άνηθο.

Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουφλέ, που συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με το τραγανό της σφολιάτας αλλά και το πικάντικο των τυριών.

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Τυρόπιτα με Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις τυρόπιτα με γιαούρτι.