Υλικά
500 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
2 καρότα, κομμένα
1 κρεμμύδι ολόκληρο, καθαρισμένο
2 κλωνάρια σέλινο
1 λεμόνι, ο χυμός
1 κιλό διάφορα χόρτα (σπανάκι, λάπαθα, σέσκουλα)
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
1½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε κρύο νερό.
Την επομένη τα βράζουμε για 10’ σε καθαρό νερό.
Σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να μείνουν για 1 ώρα στο νερό.
Μετά ρίχνουμε στην κατσαρόλα το καρότο, το κρεμμύδι, το σέλινο και τα βράζουμε όλα μαζί μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν τα φασόλια.
Τα στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί τους.
Καθαρίζουμε τα χόρτα, τα πλένουμε καλά και τα χοντροκόβουμε.
Τα ζεματίζουμε και κατόπιν τα στραγγίζουμε.
Σοτάρουμε σε μεγάλη κατσαρόλα τα χόρτα στα 2/3 από το ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Κατόπιν προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα περιχύνουμε με λίγο από το ζουμί των φασολιών που κρατήσαμε.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 15’. Κατόπιν προσθέτουμε και τα φασόλια και συνεχίζουμε το βράσιμο για 5’ ακόμα.
Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται περισσότερο αλατοπίπερο, σερβίρουμε το φαγητό σε πιάτα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού.