Υλικά
• 1 λάχανο μέτριο
• 500 γρ. κιμά (μισό μοσχαρίσιο, μισό χοιρινό)
• 200 γρ. ρύζι
• 3 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
• 5 - 6 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 100 γρ. κουκουνάρι
• 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
• 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 2 - 3 πράσα ψιλοκομμένα
• 1 ποτήρι λάδι
• 1 ποτήρι χυμό λεμονιού
• αλάτι, πιπέρι
• 2 αβγά
Εκτέλεση
Πλένω καλά το λάχανο, αφαιρώ το κοτσάνι του και το βάζω να βράσει σε πολύ νερό.
Μόλις βράσει, το σουρώνω και το αφήνω να κρυώσει λίγο.
Βάζω στην κατσαρόλα το μισό λάδι, τα κρεμμύδια και τον κιμά και τα σοτάρω για 5 - 6 λεπτά.
Προσθέτω τα πράσα, τον άνηθο, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό και μόλις πάρει βράση προσθέτω το ρύζι.
Ανακατεύω το ρύζι με τα υπόλοιπα υλικά, για να μην κολλήσουν, χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω το μίγμα να βράσει.
Μόλις είναι έτοιμο, σβήνω τη φωτιά και προσθέτω το κουκουνάρι. Ανακατεύω να πάει παντού.
Παίρνω μια φαρδιά κατσαρόλα και στρώνω φύλλα από το λάχανο.
Παίρνω φύλλα από το λάχανο, βάζω στο καθένα από ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση και τα τυλίγω σφιχτά.
Βάζω τους λαχανοντολμάδες κολλητά τον έναν δίπλα στον άλλον στην κατσαρόλα.
Ρίχνω λίγο νερό, το υπόλοιπο λάδι και λίγο αλάτι και τους σκεπάζω με ένα πιάτο για να μη διαλυθούν.
Τους αφήνω σε χαμηλή φωτιά να βράσουν γύρω στα 25 – 30 λεπτά. Όταν είναι έτοιμοι, βγάζω το πιάτο και τους αβγοκόβω.
Τρώγονται ζεστοί.
Πλένω καλά το λάχανο, αφαιρώ το κοτσάνι του και το βάζω να βράσει σε πολύ νερό.
Μόλις βράσει, το σουρώνω και το αφήνω να κρυώσει λίγο.
Βάζω στην κατσαρόλα το μισό λάδι, τα κρεμμύδια και τον κιμά και τα σοτάρω για 5 - 6 λεπτά.
Προσθέτω τα πράσα, τον άνηθο, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό και μόλις πάρει βράση προσθέτω το ρύζι.
Ανακατεύω το ρύζι με τα υπόλοιπα υλικά, για να μην κολλήσουν, χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω το μίγμα να βράσει.
Μόλις είναι έτοιμο, σβήνω τη φωτιά και προσθέτω το κουκουνάρι. Ανακατεύω να πάει παντού.
Παίρνω μια φαρδιά κατσαρόλα και στρώνω φύλλα από το λάχανο.
Παίρνω φύλλα από το λάχανο, βάζω στο καθένα από ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση και τα τυλίγω σφιχτά.
Βάζω τους λαχανοντολμάδες κολλητά τον έναν δίπλα στον άλλον στην κατσαρόλα.
Ρίχνω λίγο νερό, το υπόλοιπο λάδι και λίγο αλάτι και τους σκεπάζω με ένα πιάτο για να μη διαλυθούν.
Τους αφήνω σε χαμηλή φωτιά να βράσουν γύρω στα 25 – 30 λεπτά. Όταν είναι έτοιμοι, βγάζω το πιάτο και τους αβγοκόβω.
Τρώγονται ζεστοί.
Tip
Αν θέλω, πριν βάλω το πιάτο πάνω στους λαχανοντολμάδες, βάζω μια μπριζόλα χοιρινή και μετά το πιάτο.