X

Η Τυρόπιτα της Μπεσαμέλ

Πώς θα φτιάξεις τυρόπιτα με μπεσαμέλ.

Υλικά

Για το φύλλο

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.γλ. ξίδι ή ρακή

1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο & λίγο ακόμα για το φύλλο

1½ κ.γλ. αλάτι

Για τη γέμιση

1 λίτρο φρέσκο γάλα

1 αβγό

1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

4 κ.σ. αλεύρι

250 γρ. φέτα χοντροσπασμένη

250 γρ. ρεγκάτο τριμμένο

250 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο

μπόλικο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά για το φύλλο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο λίγο χλιαρό νερό.

Θέλουμε να ενωθούν καλά τα υλικά και να πάρουμε ένα ζυμάρι μαλακό και αφράτο, που να κολλάει λίγο στα δάχτυλα. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε ½ ώρα να ξεκουραστεί.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε ένα αντικολλητικό κατσαρόλι ζεσταίνουμε το βούτυρο και με σύρμα το δουλεύουμε με το αλεύρι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα, ζεστό κατά προτίμηση, και συνεχίζουμε να δουλεύουμε με το σύρμα μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το ρεγκάτο και το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αβγό και το ενσωματώνουμε με γρήγορες κινήσεις. Σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και αφήνουμε τη γέμιση να χλιάνει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και μοιράζουμε το ζυμάρι σε 4 μπαλάκια.

Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί.

Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και πατσαβουριαστό το στρώνουμε στο ταψί και στα τοιχώματα. Το λαδώνουμε. Ανοίγουμε δεύτερο φύλλο και το στρώνουμε με τον ίδιο τρόπο πάνω στο άλλο. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση με την μπεσαμέλ.

Μοιράζουμε ομοιόμορφα τη φέτα και πιπερώνουμε γενναιόδωρα. Σκεπάζουμε με άλλα δύο φύλλα, λαδωμένα και στρωμένα πατσαβουριαστά.

Τυλίγουμε έναν ωραίο κόθρο στο γείσο, χαράζουμε σε κομμάτια την πίτα, λαδώνουμε την επιφάνεια και τη ραντίζουμε με λίγο νερό.

Ψήνουμε για 50' με 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει ωραία το φύλλο.

Tip

Από έτοιμο φύλλο, προτιμήστε κρούστας. Στην μπεσαμέλ μπορείτε να βάλετε κορν φλάουρ αντί για αλεύρι. Για περισσότερο άρωμα, εγώ προσθέτω 1 κ.γλ. γλυκάνισο.

Επίσης...

Τα μοναδικά μπλε τυριά της Ευρώπης

Ο πραγματικός afficionado των τυριών, δεν μπορεί παρά να κρατάει μια ιδιαίτερη θέση στη γαστρονομική του καρδιά για τα μπλε τυριά, αυτά με το χαρακτηριστικό δίκτυο από μπλε φλεβίτσες και στίγματα, που χαράζουν, διατρέχουν, στολίζουν τη λευκή ή υποκίτρινη κρεμώδη μάζα τους…

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Τα φρέσκα τυριά της άνοιξης

Διαβάζοντας στον τίτλο φρέσκα τυριά της άνοιξης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «φρέσκα» για να επιτείνουμε την αίσθηση της άνοιξης.

Πανεύκολη Τυρόπιτα µε Φρέσκα Κρεµµυδάκια και Άνηθο

Η συνταγή για μία πανεύκολη τυρόπιτα µε φρέσκα κρεµµυδάκια και άνηθο.

Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουφλέ, που συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με το τραγανό της σφολιάτας αλλά και το πικάντικο των τυριών.

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Τυρόπιτα με Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις τυρόπιτα με γιαούρτι.

Μανιτάρια με Φέτα στο Φούρνο

Πώς θα φτιάξεις μανιτάρια με φέτα στο φούρνο.