Υλικά
2 φλιτζ. ρύζι καρολίνα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ φλιτζ. ελαιόλαδο & λίγο για τη φόρμα
1 αβγό
½ φλιτζ. κρέμα γάλακτος
1 φλιτζ. κίτρινο τυρί τριμμένο
αλάτι, πιπέρι
Για τη γέμιση
1 φλιτζ. μοσχαρίσιο κιμά
1 φλιτζ. εντόσθια κότας ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. μπαχάρι τριμμένο
1 κ.γλ. μίγμα μπαχαρικών για κρέας ή κοτόπουλο
γαρίφαλο στη μύτη του κουταλιού
1 σφηνάκι κονιάκ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
4 ξερά δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
1 κ.σ. μαύρες σταφίδες
2 κ.σ. κουκουνάρι
2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε αντικολλητικό μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τον κιμά, τα εντόσθια και το κουκουνάρι με το μπαχάρι, το γαρίφαλο και το μίγμα μπαχαρικών.
Μόλις αλλάξουν χρώμα και ροδίσουν ελαφρά, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν.
Σβήνουμε με το κονιάκ, προσθέτουμε το ξύσμα, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15' περίπου, μέχρι να ψηθεί ο κιμάς.
Ρίχνουμε μετά τις σταφίδες, τα δαμάσκηνα και 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
Ρίχνουμε στο τέλος τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Για το ρύζι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει.
Προσθέτουμε το ρύζι, το φέρνουμε μερικές βόλτες, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε 4 φλιτζ. νερό.
Χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε το ρύζι να απορροφήσει το νερό του και να μαλακώσει.
Όταν είναι έτοιμο, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το ανακατεύουμε με το αβγό, την κρέμα γάλακτος και το τυρί.
Λαδώνουμε τη στρογγυλή φόρμα του κέικ ή τη στρώνουμε με βρεγμένο χαρτί ψησίματος.
Καλύπτουμε τον πυθμένα και όσο γίνεται τα τοιχώματα με το μισό ρύζι, ισιώνουμε και από πάνω βάζουμε τη γέμιση. Ισιώνουμε και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο ρύζι.
Σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος και ψήνουμε το ρύζι για 25' στους 180°C.
Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε.