Υλικά
2 φύλλα σφολιάτας
250 γρ. κιμά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 μικρό ποτηράκι λευκό κρασί
1 κ.γλ. μίγμα μπαχαρικών για κρέας ή κοτόπουλο
2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
αλάτι, πιπέρι
1 κ.γλ. ρίγανη
4-5 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
βούτυρο για την ταρτιέρα
Για την κρέμα
1 μεγάλη κ.σ. βούτυρο
30 γρ. αλεύρι (μια πολύ γεμάτη κουταλιά)
1½ φλιτζ. γάλα ζεστό
2 αβγά
100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τον κιμά με το μίγμα μπαχαρικών, το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και να απορροφήσει τα ζουμάκια του ο κιμάς.
Προσθέτουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και σβήνουμε με το κρασί.
Το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε σκεπασμένο τον κιμά να απορροφήσει τα ζουμάκια του.
Τον θέλουμε στεγνό.
Προσθέτουμε τη ρίγανη και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Για την κρέμα, σε αντικολλητικό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και με το σύρμα το ανακατεύουμε με το αλεύρι σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα τυριά και τα αβγά και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Ρίχνουμε την κρέμα στον κιμά και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει εντελώς.
Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα (αν δεν έχετε, να την κάνετε σε μεταλλικό ταψί, το σχήμα δεν μας νοιάζει) και στρώνουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας. Απλώνουμε τον κιμά και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο.
Γυρίζουμε σε λεπτό κόθρο τις άκρες, βουτυρώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει ωραία η σφολιάτα, για ½ ώρα περίπου.
Tip
Για να μένει τραγανή η σφολιάτα, να τη χρησιμοποιείτε πάντα κρύα, από το ψυγείο. Από τυριά, βάλτε ό,τι έχετε: ένα γλυκό και ένα πιο πικάντικο.