Υλικά
500 γρ. κιμά ανάμικτο μοσχαρίσιο & χοιρινό
½ φλιτζ. ρύζι καρολίνα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 μέτρια κρεμμύδια περασμένα από το μούλτι
αλεύρι για να αλευρώσουμε τα γιουβαρλάκια
1 κιλό βλίτα
1 ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη, χωρίς τη φλούδα
1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
2 αβγά
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ζυμώνουμε τον κιμά με το ξερό κρεμμύδι, το ρύζι και τον μαϊντανό.
Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια και τα αλευρώνουμε.
Σε άφθονο αλατισμένο νερό ζεματάμε για 1' τα βλίτα, μέχρι να μαραθούν. Τα στραγγίζουμε.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα γιουβαρλάκια, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το φρέσκο κρεμμύδι, τα βλίτα, την ντομάτα και τον άνηθο και αλατίζουμε.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί σκεπασμένο μέχρι να μαλακώσουν τα βλίτα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι στη διάρκεια του μαγειρέματος.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους και τον χυμό του λεμονιού και μετά τα χτυπάμε μαζί με λίγο από το ζουμάκι της κατσαρόλας.
Ρίχνουμε τα αβγά στην κατσαρόλα, αφού σβήσουμε το μάτι, κουνάμε να πάει παντού η σάλτσα και σερβίρουμε με μπόλικο πιπέρι.