Υλικά
1 κιλό μεγάλες πατάτες κομμένες σε λεπτές, διάφανες σχεδόν φετούλες
βούτυρο αγελάδος
3 σκελίδες πολύ ψιλοκομμένο σκόρδο
200 γρ. λουκάνικο χωριάτικο σε λεπτές φέτες
1 ντομάτα σε κυβάκια ή 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
300 ml κρέμα γάλακτος
½ φλιτζ. γάλα
150 γρ. τριμμένη γλυκιά γραβιέρα
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο ταψί και απλώνουμε τις φέτες της πατάτας σε στρώσεις, προσθέτοντας σε κάθε στρώση αλάτι, μπόλικο πιπέρι, μερικά κυβάκια βούτυρο και σκόρδο.
Ανάμεσα στις στρώσεις της πατάτας μοιράζουμε το λουκάνικο και τα ντοματίνια.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα με το γάλα και το τυρί. Ρίχνουμε το μίγμα ομοιόμορφα πάνω στις πατάτες.
Ψήνουμε για 1 ώρα στον φούρνο, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να ροδίσει η επιφάνεια.