Υλικά
ντομάτες ή ντοματίνια
χοντρό αλάτι
ζάχαρη
σκόρδο, βασιλικό, δεντρολίβανο, θυμάρι (προαιρετικά)
καλό ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Πάρτε όσες ντομάτες χωράνε τα ρηχά ταψιά του φούρνου.
Οι καλύτερες για να γίνουν λιαστές είναι τα πομοντόρια, επειδή δεν έχουν πολλά ζουμιά, έχουν όμως πλούσια σάρκα.
Αν διαλέξουμε ντοματίνια, θα τα κόψουμε στη μέση, ενώ τα πομοντόρια στα 2 ή στα 4, αναλόγως πόσο μεγάλα είναι.
Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου και απλώνουμε στριμωχτά τις ντομάτες, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
Τις αλατίζουμε γενναιόδωρα με χοντρό αλάτι και τις πασπαλίζουμε ελαφρά με λίγη ζάχαρη.
Τις ψήνουμε για 4 ώρες στους 100-120°C.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις βάζουμε σε βάζο, σκεπασμένες ως επάνω με ελαιόλαδο, στο οποίο θα προσθέσουμε 1-2 σκελίδες σκόρδο, θυμάρι, δεντρολίβανο ή βασιλικό.
Τα μυρωδικά είναι προαιρετικά, μπορούμε να τα παραλείψουμε αν δεν μας αρέσουν.