Υλικά
16 κανελόνια (έτοιμα για γέμισμα, χωρίς βράσιμο)
400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
300 γρ. ντοματάκια κονσέρβας
180 γρ. γκούντα τριμμένη
160 γρ. ένταμ τριμμένο
50 γρ. βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
6 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
2 φλιτζάνια του τσαγιού μπεσαμέλ έτοιμη ή σπιτική
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό
½ φλιτζάνι του τσαγιού σάλτσα ντομάτας έτοιμη
αλάτι όσο θέλετε
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε τη γέμιση ως εξής: Ζεσταίνετε το λάδι με το μισό βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Προσθέτετε κατόπιν τον κιμά.
Ανακατεύετε μέχρι να καβουρντιστεί και προσθέτετε τα ντοματάκια, αλατοπίπερο και ένα φλιτζάνι ζεστό νερό.
Βράζετε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και αποσύρετε το σκεύος από την εστία.
Ρίχνετε μέσα λίγη μπεσαμέλ, το μαϊντανό και τη μισή τριμμένη γκούντα. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με τα αυγά και τα προσθέτετε στο μείγμα με τον κιμά.
Ανακατεύετε προσεκτικά και αφήνετε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει.
Γεμίζετε τα κανελόνια με τη γέμιση του κιμά.
Σε μια πυρίμαχη πιατέλα ρίχνετε με ένα κουτάλι λίγη από τη σάλτσα μπεσαμέλ.
Βάζετε σε μια στρώση τα κανελόνια και τα περιχύνετε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ, ανακατεμένη με το ένταμ και την υπόλοιπη γκούντα.
Στη συνέχεια προσθέτετε και τη σάλτσα ντομάτας και σκορπίζετε το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια.
Ψήνετε 50΄-55΄ το φαγητό, μέχρι να ροδίσει.