Υλικά
1 µεγάλο λάχανο (ίσα-ίσα να χωράει στην µεγαλύτερη κατσαρόλα µας)
700 γραµµ. κιµά µοσχαρίσιο
2 µεγάλα κρεµµύδια ψιλοκοµµένα
1 φακελάκι κουκουνάρια
1/2 φλιτζ. τσαγιού σταφίδες µαύρες (προαιρετικά)
1 ποτηράκι κρασί
1 κουτ. σούπας πελτέ ντοµάτας
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1+1/2 φλιτζάνι ρύζι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά τριµµένο ξερό δυόσµο ή αρκετό φρέσκο
1/2 φλιτζάνι µαϊντανό ψιλοκοµµένο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουµε το κοτσάνι του λάχανου, και το ζεµατίζουµε σε αλατισµένο νερό, ώστε να χωρίσουµε τα φύλλα, αλλά και να µαλακώσουν αυτά ώστε να τυλίγονται. Στο µεταξύ σοτάρουµε στο ελαιόλαδο το κρεµµύδι να γυαλίσει.
Προσθέτουµε τον κιµά, να σοταριστεί και αυτός και συνεχίζουµε µε τα κουκουνάρια και τις σταφίδες.
Ρίχνουµε λοιπόν το δυόσµο, αλάτι και πιπέρι κατά το γούστο µας, αλλά και τη ζάχαρη και τον πελτέ.
Όταν ο κιµάς έχει πια καβουρντιστεί, ρίχνουµε και το ρύζι να γυαλίσει κι αυτό.
Στη συνέχεια, σβήνουµε µε το κρασί και µόλις εξατµιστεί κατεβάζουµε από τη φωτιά και ρίχνουµε το µαϊντανό.
Σ’ αυτό το σηµείο το ρύζι πρέπει να είναι µισοµαγειρεµένο.
Τυλίγουµε τους ντολµάδες και τους στρώνουµε σε ταψί ή πιρέξ χωρίς να αφήνουµε κενά.
Ρίχνουµε λίγο λάδι και τους ψήνουµε στους 200°C, 30-40 λεπτά.
Το λάχανο θα βγάλει υγρά για να ολοκληρωθεί το µαγείρεµα του ρυζιού, αλλά ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό κατά την διάρκεια του ψησίµατος.
Αν θέλετε να έχει σάλτσα για το σερβίρισµα προσθέστε ένα φλιτζάνι νερό µέσα στο οποίο θα έχετε διαλύσει άλλη µια κουταλιά πελτέ.