
Υλικά
Υλικά (για 35 ροζέδες)
3 κούπες αμυγδαλόψιχα
1 κούπα ζάχαρη
3 φρυγανιές τριμμένες ή 1/2 κούπα σιμιγδάλι
1/2 κουταλάκι κανέλα
Λίγο γαρίφαλο (προαιρετικά)
Σιρόπι
1/2 κούπα μέλι
5 κουταλιές νερό
Τύλιγμα
Άχνη ζάχαρη
Παρασκευή
Αλέθουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ, μέχρι να γίνουν σαν σπασμένο ρύζι.
Δεν ασπρίζουμε τα αμύγδαλα, αλλά τα αφήνουμε με τη φλούδα τους.
Ζεσταίνουμε το νερό και διαλύουμε μέσα το μέλι Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα αμύγδαλα με τη φρυγανιά ή το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το σιρόπι και τα αρωματικά.
Πλάθουμε σε στρογγυλές μικρές πιτούλες (σαν κουραμπιέδες), ή τους δίνουμε σχήμα καρδιάς με κουπ πατ, πάχους 1 εκ.
Αραδιάζουμε τα γλυκάκια σε ταψάκι σκεπασμένο με λαδόχαρτο και τα ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Προσοχή, δεν πρέπει να παραψηθούν.
Όταν κρυώσουν οι ροζέδες, τους αλείφουμε με ανθόνερο (αν θέλουμε, το αραιώνουμε με λίγο νερό) και τους τυλίγουμε μετά σε άχνη ζάχαρη.
Παρόλο που στα Κύθηρα οι ροζέδες είναι γλυκό του γάμου, σήμερα τους βρίσκουμε στα περισσότερα ζαχαροπλαστεία, αλλά και στα καφενεία.
Σχεδόν πάντα είναι εξαιρετικοί, αφού δεν έχουν βιομηχανοποιηθεί, και τους φτιάχνουν, όπως και τα ξεροτήγανα, οι νοικοκυρές του πανέμορφου νησιού.