
Υλικά
Υλικά (για 60-70 κομμάτια)
Ζύμη
5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα χυμός πορτοκαλιού
30 γρ. νωπή μαγιά
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα ζάχαρη
1/2 κουταλάκι μαστίχα, κοπανισμένη
1 κουταλάκι κανέλα
Σιρόπι
1 1/2 κούπα μέλι
2/3 της κούπας νερό
Τηγάνισμα
Ελαιόλαδο
Γαρνίρισμα
1/4 της κούπας σουσάμι, καβουρδισμένο και σπασμένο
Κανέλα
Παρασκευή
Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό, στους 40 βαθμούς.
Χτυπάμε καλά στο μίξερ το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, τη.
μαστίχα και την κανέλα.
Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά και το μίγμα του λαδιού.
Παίρνουμε λίγο λίγο αλεύρι προς τα μέσα και ζυμώνουμε, μέχρι η ζύμη μας να γίνει μαλακή και ελαστική.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 2 ώρες).
Παίρνουμε τότε κομμάτια ζύμης, τα πλάθουμε κορδόνια, πάχους 4 εκ., και τα κόβουμε λοξά, κάθε 4 εκ.
Αραδιάζουμε τα κομμάτια σε ταψάκι, σε απόσταση μεταξύ τους, και τα αφήνουμε στο φούρνο να φουσκώσουν ξανά, στους 50 βαθμούς, για περίπου 30 λεπτά.
Βγάζουμε τις μπουκίτσες από το φούρνο και τις τηγανίζουμε λίγες λίγες σε καυτό λάδι, μέχρι να ροδίσουν.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βάζουμε σε κατσαρολάκι το νερό και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το μέλι.
Ανακατεύουμε ζωηρά, μέχρι να λιώσει το μέλι, και βυθίζουμε λίγα λίγα λουκούμια στο σιρόπι για μερικά δευτερόλεπτα.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι και κανέλα.
Μικρά ζυμαρένια γλυκάκια, που αφού φουσκώσουν στο φούρνο, τηγανίζονται, για να βυθιστούν στο τέλος σε ένα μελένιο σιρόπι.
Πασπαλισμένα με σουσάμι και κανέλα, σερβίρονται ζεστά και συνοδεύουν στα φιλέματα το παγωμένο τσίπουρο.
Στη φωτογραφία, τα λουκούμια είναι αυτά που μοιάζουν με μελομακάρονα.
Για τα «κουμπανάκια της Κρήτης», που τα συντροφεύουν στην πιατέλα...
κρατηθείτε μέχρι να κυκλοφορήσει το βιβλίο.