Υλικά
Υλικά (για 1 βασιλόπιτα, διαμέτρου 35 εκ.)
500 γρ. αλεύρι σκληρό
25 γρ. μαγιά
100 ml νερό ζεστό
125 ml γάλα, χλιαρό
2 αβγά, ελαφρά χτυπημένα
250 γρ. βούτυρο
250 γρ. ζάχαρη
1 κ. γ. μαχλέπι
Λίγο αλάτι
300 γρ. μαρόν γλασέ, ψιλοκομμένα
Γαρνίρισμα
1 ρόδι
Σουσάμι μαύρο (μαυροκούκκι)
50 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο, λιωμένη με λίγο κονιάκ ή νερό
Παρασκευή
Λιώνουμε τη μαγιά με το ζεστό νερό και προσθέτουμε 100 γρ.
από το αλεύρι.
Ανακατεύουμε καλά και φτιάχνουμε ένα ζυμαράκι, το οποίο σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βάζουμε σε μια λεκάνη το υπόλοιπο αλεύρι, του κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε μέσα το γάλα, τα αβγά, το αλάτι, το μαχλέπι και το προζύμι.
Ζυμώνουμε το μίγμα πολύ καλά, ώσπου η ζύμη να πάψει να κολλάει στα δάχτυλα.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στη συνέχεια, την ξαναζυμώνουμε, προσθέτοντάς της τα μαρόν γλασέ.
Φτιάχνουμε με τη ζύμη ένα στρογγυλό «καρβέλι», διαμέτρου 35 εκ.
περίπου και το βάζουμε σε λαμαρίνα, πάνω σε αντικολλητικό λαδόχαρτο.
Σκεπάζουμε τη λαμαρίνα με πετσέτα και αφήνουμε τη βασιλόπιτα να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Την ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C επί 40 λεπτά περίπου.
Όταν τη βγάλουμε, την αφήνουμε να κρυώσει και μετά την πασπαλίζουμε με το μαυροκούκκι και με τα σπυριά του ροδιού (με τα οποία μπορούμε να σχηματίσουμε διάφορες διακοσμήσεις).
Καλύπτοντας όλη την επιφάνειά της με τη λιωμένη μαρμελάδα, τα ρόδια θα συγκρατηθούν στη θέση τους.