Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
15 cl γάλα
150 γρ. βούτυρο
120 γρ. αλεύρι
2 ασπράδια αβγών
1 κ.γλ. βανίλια σε υγρή μορφή
Ζάχαρη-άχνη
Αλάτι
Παγωτό
40 cl γάλα
8 κρόκοι αβγών
125 γρ. ζάχαρη-άχνη
8 cl μαύρη μπίρα
5 cl κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
Παρασκευή
Παγωτό
Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα χωρίς να βράσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους και τη ζάχαρη μέχρι το χρώμα να πάρει ανοιχτό κίτρινο χρώμα.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα διαλύοντας το και κατόπιν προσθέτουμε την μπίρα.
Βάζουμε το μίγμα στην κατσαρόλα (μέτρια φωτιά), ανακατεύουμε μέχρι η κρέμα να πήξει και να «κολλάει» στο τηγάνι, προσέχοντας να μην πάρει καθόλου βράση.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύουμε, προσθέτοντας την κρέμα γάλακτος.
Αδειάζουμε το μίγμα στην παγωτομηχανή, περνώντας το πρώτα από λεπτή σίτα.
Το χτυπάμε μέχρι να πήξει και κατόπιν το βάζουμε στην κατάψυξη για 2 ώρες.
(Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, το χτυπάμε καλά με φορητό μίξερ 3-4 φορές, αφήνοντάς το στα ενδιάμεσα τουλάχιστον 30 λεπτά στην κατάψυξη.
Βάφλα
Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο, ανακατεύοντάς το καλά.
Προσθέτουμε κατόπιν πασπαλίζοντας το αλεύρι, για να πάρουμε λείο μίγμα.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα προσθέτουμε με προσοχή το μίγμα.
Στη συνέχεια, αρωματίζουμε με τη βανίλια και ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι.
Ανάβουμε το ειδικό μηχάνημα για βάφλες και το προθερμαίνουμε (έχει στις πλάκες του βαθιά αυλάκια που διασταυρώνονται σε τετράγωνα).
Ψήνουμε τις βάφλες, αδειάζοντας το ζεστό μίγμα μας στις πλάκες μέχρι να γεμίσουν τα αυλάκια.
Τα ψήνουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.
Αν δεν έχουμε το μηχάνημα, μπορούμε να ψήσουμε κρέπες σε τηγάνι με το ίδιο μίγμα και να τις σερβίρουμε με το παγωτό.