Υλικά
Υλικά (για 4-6 άτομα)
Σύκα
3/4 φλιτζ. ζάχαρη.
3/4 φλιτζ. νερό.
3/4 φλιτζ. κρασί Σάμος ΟΠΑΠ.
1 μασουράκι κανέλα.
18-20 βασιλικά σύκα.
Ραβανί
1 1/2 φλιτζ. βούτυρο.
1 1/2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο.
1 κ. σ. μπέικιν πάoυvτερ.
1 1/2 κ.κ. μαγειρική σόδα.
1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη.
8 αβγά, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια.
1 1/2 κ.κ. απόσταγμα βανίλιας.
3/4 φλιτζ. αμύγδαλα κοπανισμένα.
2 φλιτζ. σιμιγδάλι χοντρό.
1 φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό.
3/4 κ.κ. αλάτι.
Σιρόπι ραβανί
3/8 φλιτζ. ζάχαρη.
5/8 φλιτζ. μέλι.
1 φλιτζ. νερό.
1/2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού.
1 πρέζα αλάτι.
Σιρόπι βαλσαμικού ξιδιού καλαμάτας
1 φλιτζ. βαλσαμικό ξίδι Καλαμάτας.
1/2 φλιτζ. θυμαρίσιο μέλι.
2 φύλλα δάφνης.
1 μασουράκι κανέλα.
Κρέμα γιαουρτιού
1 λίτρο πλήρες και πηχτή κρέμα γάλακτος.
1 φλιτζ. ζάχαρη-αχνή.
Οι κόκκοι από 2 λουβιά βανίλιας.
1 1/2 φλιτζ. γιαούρτι στραγγιστό.
Παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Αναμιγνύουμε 1/2 φλιτζ.
από τη ζάχαρη με το νερό, το σαμιώτικο κρασί και την κανέλα, σε μια μεσαία κατσαρόλα και τα αφήνουμε, σε μέτρια φωτιά, να πάρουν βράση.
Μόλις αρχίσουν να κολάζουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρώς το σιρόπι τους, χωρίς να αρχίσει να δένει.
Τα απομακρύνουμε από τη φωτιά.
Βγάζουμε τα κοτσανάκια από τα σύκα και τα χαράζουμε με ένα μαχαίρι, σχηματίζοντας ένα Χ και φροντίζοντας να μην προχωρήσουμε πέρα από τη φλούδα τους.
Βάζουμε τα σύκα σε ένα ταψί, τα περιχύνουμε με το σιρόπι και τα πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο 1/4 της ζάχαρης.
Τοποθετούμε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου και τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τελείως.
Βγάζουμε τα σύκα από το ταψί με μια τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.
Σουρώνουμε το σιρόπι σε ένα μπολ και το κρατάμε χωριστά από τα σύκα...
Ραβανί
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C.
Βουτυρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
Δουλεύουμε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, για 2 λεπτά, μέχρι να πάρει το μίγμα ένα αχνοκίτρινο χρώμα και να γίνει αφράτο σαν ελαφριά κρέμα.
Προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών έναν έναν, φροντίζοντας να έχει ενσωματωθεί ο προηγούμενος πριν προσθέσουμε τον επόμενο.
Ρίχνουμε και τη βανίλια στο μίγμα.
Προσθέτουμε και τα αμύγδαλα και μετά, σιγά σιγά, το αλεύρι και τη σόδα.
Δουλεύουμε το μίγμα για 2 λεπτά, μέχρι να ανακατευτούν όλα τα υλικά.
Μεταφέρουμε το μίγμα σε ένα μεγάλο ανοξείδωτο μπολ και το κρατάμε χωριστά.
Αλλάζουμε σύρμα στο μίξερ και χτυπάτε, σε ένα καθαρό μπολ, τα ασπράδια των αβγών, 3-5 λεπτά, μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, ανασηκώνοντας προσεκτικά τη μαρέγκα, μέχρι να ανακατευτούν καλά.
Κρατάμε και αυτό το μίγμα χωριστά.
Αναμιγνύουμε προσεκτικά τη ζύμη, τη μαρέγκα και το σιμιγδάλι.
Ανακατεύουμε και ρίχνουμε αυτό το νέο μίγμα στο βουτυρωμένο ταψί.
Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου, για 40 λεπτά, περίπου.
Βγάζουμε το ραβανί από το φούρνο.
Διαπιστώνουμε αν είναι καλά ψημένο, ελέγχοντας αν η οδοντογλυφίδα με την οποία το τρυπήσαμε στο κέντρο βγει στεγνή και καθαρή.
Το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
Σιρόπι ραβανί
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά σε μεσαία κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά.
Τα βράζουμε για 5 λεπτά.
Απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να σταθεί.
Τρυπάμε την επιφάνεια του ραβανί, που έχει κρυώσει πια, σε διάφορα σημεία με ένα ξύλινο καλαμάκι και το περιχύνουμε με το σιρόπι.
Βάζουμε το γλυκό για ένα βράδυ στο ψυγείο.
Αν ο χρόνος δεν επαρκεί, προβλέπουμε να μείνει για 2, τουλάχιστον, ώρες.
Το κόβουμε σε 12 κομμάτια και το κάθε κομμάτι σε 4 ισομεγέθεις φέτες.
Σιρόπι βαλσαμικού ξιδιού Καλαμάτας
Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, για 30-40 λεπτά, μέχρι να μειωθεί ο όγκος των υγρών στα 3/4 του φλιτζανιού.
Αφαιρούμε με την τρυπητή κουτάλα οποιαδήποτε ακαθαρσία από το σιρόπι αυτό, το μεταγγίζουμε σε ανοξείδωτο μπολ και το αφήνουμε να σταθεί.
Κρέμα γιαουρτιού
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος στο μπολ του μίξερ μαζί με τους κόκκους της βανίλιας.
Τη δουλεύουμε με το σύρμα της σαντιγί, στη μεσαία ταχύτητα.
Προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 4-5 λεπτά, μέχρι το μίγμα να πήξει αρκετά καλά.
Το μεταγγίζουμε σε ένα μπολ του σερβιρίσματος και προσθέτουμε το γιαούρτι, ανασηκώνοντας τη σαντιγί από τις άκρες με μια σπάτουλα από καουτσούκ.σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.
Σερβίρισμα
Τοποθετούμε στο πιάτο του επιδορπίου 4 φέτες ραβανί, με τρόπο που να πατάει η μία πάνω στην άλλη.
Τις περιχύνουμε με το σιρόπι του σαμιώτικου κρασιού και βάζουμε από πάνω μια «τουφίτσα» (μια μικρή ποσότητα) κρέμας γιαουρτιού.
Τοποθετούμε δίπλα τους από 3 σύκα, τα ραντίζουμε με το σιρόπι του ξιδιού και σερβίρουμε αμέσως.