Follow us

Η αυθεντική ολλανδική μηλόπιτα

Ελληνίδα από επιλογή, με οικογενειακές ρίζες ανά την Ευρώπη, πολυσυλλεκτική σε εμπειρίες, η Έσθερ Ανδρεάδη πιστεύει στο φλερτ της στιγμής με τη συνταγή. Ετοιμάζοντας το πρώτο της βιβλίο, συζητά με τον Διονύση Κούκη για τη σχέση της με την κουζίνα και μας δίνει πέντε συνταγές για ένα ιδιαίτερο brunch κατ οίκον.

Η αυθεντική ολλανδική μηλόπιτα

Υλικά

Υλικά (για 10 άτομα)

Ζύμη

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)

100 γρ. ανάλατο βούτυρο

3 κ.σ. ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

100-150 ml γάλα (πλήρες)

Γέμιση

2 κιλά μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες

200 γρ. μαύρη ζάχαρη

1 χούφτα σταφίδες (μουσκεμένες ήδη στο νερό γιο 10 λεπτό)

1 χούφτα φουντούκια ψιλοκομμένα

Χυμός από 2 λεμόνια

Μαρέγκα

3 αβγά (μόνο το ασπράδι)

50 γρ. ζάχαρη-αχνή

125 ml σαντιγί

Παρασκευή

Βάζουμε τα αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε τα κομματάκια από το κρύο βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι.

Ανακατεύουμε με το χέρι.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε αργά το γάλα και φτιάχνουμε μια ζύμη που την πλάθουμε σαν μια μπάλα.

Καλύπτουμε μετά τη ζύμη με μια μεμβράνη και την αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.

Βάζουμε τις φέτες των μήλων σε ένα βαθύ μπολ, τις ραντίζουμε με χυμό λεμονιού, ζάχαρη και κανέλα.

Τα αφήνουμε για 60 λεπτά και προσεκτικά τα γυρίζουμε με ένα κουτάλι, για να πάρουν όλες οι φέτες τα συστατικά.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, αλευρώνουμε μια ξύλινη επιφάνεια και την ανοίγουμε, δίνοντάς της μια στρογγυλή μορφή.

Το πάχος της δε θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλο.

Την τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί για τάρτα γι αυτό πρέπει να προσέξουμε να ανοίξουμε τη ζύμη μας τόσα, όσο να εφάπτεται στο μέγεθος του ταψιού.

Βάζουμε το ταψί με τη ζύμη στο ψυγείο για άλλα 20 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και ψήνουμε τη ζύμη για 15 λεπτά.

Τη βγάζουμε από το φούρνο και πασπαλίζουμε με τα φουντούκια και τις σταφίδες.

Κατόπιν, απλώνουμε τα μήλα.

Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη-άχνη, προσθέτουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε.

Σκεπάζουμε τη μηλόπιτα με το μίγμα αυτό και ψήνουμε την τάρτα για 45 λεπτά περίπου.

Σερβίρουμε το γλυκό ζεστό, πασπαλίζοντας το με επιπλέον κανέλα.

«Θυμάμαι ότι τρώγαμε αυτό το γλυκό για να περνάει πιο ευχάριστα ο μακρύς και προπάντων κρύος ολλανδικός χειμώνας.

Όμως, κακά τα ψέματα, n μηλόπιτα τρώγεται κάθε εποχή».

Επίσης...

Λαχταριστές συνταγές με φράουλες

Καθώς η άνοιξη γεμίζει τη φύση με χρώματα και αρώματα, η φράουλα κάνει την εντυπωσιακή της εμφάνιση και μας καλεί να τη γευτούμε σε κάθε πιθανή εκδοχή.

3 συνταγές για υπέροχα τσιζκέικ

Δοκιμάστε τις συνταγές που θα βρείτε εντός για το αγαπημένο γλυκό.

Περισσότερα από

Γλυκά

Τρία γλυκά με γεύσεις του χειμώνα

Κάστανο, μανταρίνι και κυδώνι είναι οι πρωταγωνιστές των τριών συνταγών που σας προτείνουμε.

3 σούπερ γλυκά με αχλάδι

Δοκίμασε αυτές τις τρεις υπέροχες παρασκευές με αχλάδι.

Φτιάχνουμε συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

Κέικ Μήλο - Κανέλα µε Ελαιόλαδο

Η συνταγή για κέικ μήλο-κανέλα με ελαιόλαδο.

Σοκολατόπιτα µε Μπανάνα

Η συνταγή για σοκολατόπιτα με μπανάνα.

Δροσερή Κρέµα µε Γιαούρτι

Η συνταγή για δροσερή κρέμα με γιαούρτι.

Ξερά Φρούτα µε Κονιάκ

Η συνταγή για ξερά φρούτα με κονιάκ.

Γιαούρτι µε Μπανάνα και Μέλι

Πώς θα φτιάξεις γιαούρτι με μπανάνα και μέλι.

Γλυκιά Πίτσα με Φιστικοβούτυρο και Μπανάνα

Η συνταγή για γλυκιά πίτσα με φιστικοβούτυρο και μπανάνα.