Follow us

Η αυθεντική ολλανδική μηλόπιτα

Ελληνίδα από επιλογή, με οικογενειακές ρίζες ανά την Ευρώπη, πολυσυλλεκτική σε εμπειρίες, η Έσθερ Ανδρεάδη πιστεύει στο φλερτ της στιγμής με τη συνταγή. Ετοιμάζοντας το πρώτο της βιβλίο, συζητά με τον Διονύση Κούκη για τη σχέση της με την κουζίνα και μας δίνει πέντε συνταγές για ένα ιδιαίτερο brunch κατ οίκον.

Η αυθεντική ολλανδική μηλόπιτα

Υλικά

Υλικά (για 10 άτομα)

Ζύμη

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)

100 γρ. ανάλατο βούτυρο

3 κ.σ. ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

100-150 ml γάλα (πλήρες)

Γέμιση

2 κιλά μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες

200 γρ. μαύρη ζάχαρη

1 χούφτα σταφίδες (μουσκεμένες ήδη στο νερό γιο 10 λεπτό)

1 χούφτα φουντούκια ψιλοκομμένα

Χυμός από 2 λεμόνια

Μαρέγκα

3 αβγά (μόνο το ασπράδι)

50 γρ. ζάχαρη-αχνή

125 ml σαντιγί

Παρασκευή

Βάζουμε τα αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε τα κομματάκια από το κρύο βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι.

Ανακατεύουμε με το χέρι.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε αργά το γάλα και φτιάχνουμε μια ζύμη που την πλάθουμε σαν μια μπάλα.

Καλύπτουμε μετά τη ζύμη με μια μεμβράνη και την αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.

Βάζουμε τις φέτες των μήλων σε ένα βαθύ μπολ, τις ραντίζουμε με χυμό λεμονιού, ζάχαρη και κανέλα.

Τα αφήνουμε για 60 λεπτά και προσεκτικά τα γυρίζουμε με ένα κουτάλι, για να πάρουν όλες οι φέτες τα συστατικά.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, αλευρώνουμε μια ξύλινη επιφάνεια και την ανοίγουμε, δίνοντάς της μια στρογγυλή μορφή.

Το πάχος της δε θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλο.

Την τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί για τάρτα γι αυτό πρέπει να προσέξουμε να ανοίξουμε τη ζύμη μας τόσα, όσο να εφάπτεται στο μέγεθος του ταψιού.

Βάζουμε το ταψί με τη ζύμη στο ψυγείο για άλλα 20 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και ψήνουμε τη ζύμη για 15 λεπτά.

Τη βγάζουμε από το φούρνο και πασπαλίζουμε με τα φουντούκια και τις σταφίδες.

Κατόπιν, απλώνουμε τα μήλα.

Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη-άχνη, προσθέτουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε.

Σκεπάζουμε τη μηλόπιτα με το μίγμα αυτό και ψήνουμε την τάρτα για 45 λεπτά περίπου.

Σερβίρουμε το γλυκό ζεστό, πασπαλίζοντας το με επιπλέον κανέλα.

«Θυμάμαι ότι τρώγαμε αυτό το γλυκό για να περνάει πιο ευχάριστα ο μακρύς και προπάντων κρύος ολλανδικός χειμώνας.

Όμως, κακά τα ψέματα, n μηλόπιτα τρώγεται κάθε εποχή».

Επίσης...

Σούπερ γλυκά με ροδάκινο

Φτιάξτε κι εσείς αυτά τα δροσιστικά επιδόρπια με ένα από τα πιο αγαπημένα και ζουμερά φρούτα του καλοκαιριού.

Αυτό το καλοκαίρι φτιάχνουμε σορμπέ

Πανεύκολο, δροσερό και νόστιμο: αυτό είναι το σορμπέ και σου προτείνουμε τέσσερις τρόπους να το φτιάξεις σπίτι.

Περισσότερα από

Γλυκά

Το αντίδοτο στη ζέστη είναι μια... γρανίτα!

Φτιάξε τις πιο νόστιμες και φρουτένιες γρανίτες ακολουθώντας τις 4 συνταγές που θα βρεις εντός.

Πειραματίσου με καρπουζο-γλυκά!

Δες εντός τρεις συνταγές για υπέροχες γλυκές παρασκευές με καρπούζι.

Το βύσσινο πάει πολύ στο καλοκαίρι

Φτιάξτε κι εσείς τρία πανεύκολα δροσιστικά επιδόρπια με γλυκό ή μαρμελάδα βύσσινο.

Ιδιαίτερα γλυκά με πεπόνι

Δοκίμασε να απολαύσεις το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο σε πρωτότυπους συνδυασμούς.

Υπέροχα γλυκά με κεράσι

Σορμπέ, μους σοκολάτας ή υγρό κέικ; Η επιλογή είναι δική σου.

Δροσιστικά γλυκά ψυγείου με φρούτα

Τρία πανεύκολα γλυκά με φρούτα που είναι ό,τι πρέπει για τη ζέστη.

Τα μύρτιλα δίνουν χρώμα και γεύση - κι αυτά τα γλυκά το αποδεικνύουν

Δείτε εντός δύο συνταγές για λαχταριστά κέικ και μία για πανακότα με πρωταγωνιστή το μύρτιλο.

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Λαχταριστές συνταγές με φράουλες

Καθώς η άνοιξη γεμίζει τη φύση με χρώματα και αρώματα, η φράουλα κάνει την εντυπωσιακή της εμφάνιση και μας καλεί να τη γευτούμε σε κάθε πιθανή εκδοχή.

3 συνταγές για υπέροχα τσιζκέικ

Δοκιμάστε τις συνταγές που θα βρείτε εντός για το αγαπημένο γλυκό.