
Υλικά
Υλικά (για 10 άτομα)
Ζύμη
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
100 γρ. ανάλατο βούτυρο
3 κ.σ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
100-150 ml γάλα (πλήρες)
Γέμιση
2 κιλά μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
200 γρ. μαύρη ζάχαρη
1 χούφτα σταφίδες (μουσκεμένες ήδη στο νερό γιο 10 λεπτό)
1 χούφτα φουντούκια ψιλοκομμένα
Χυμός από 2 λεμόνια
Μαρέγκα
3 αβγά (μόνο το ασπράδι)
50 γρ. ζάχαρη-αχνή
125 ml σαντιγί
Παρασκευή
Βάζουμε τα αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε τα κομματάκια από το κρύο βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Ανακατεύουμε με το χέρι.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε αργά το γάλα και φτιάχνουμε μια ζύμη που την πλάθουμε σαν μια μπάλα.
Καλύπτουμε μετά τη ζύμη με μια μεμβράνη και την αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.
Βάζουμε τις φέτες των μήλων σε ένα βαθύ μπολ, τις ραντίζουμε με χυμό λεμονιού, ζάχαρη και κανέλα.
Τα αφήνουμε για 60 λεπτά και προσεκτικά τα γυρίζουμε με ένα κουτάλι, για να πάρουν όλες οι φέτες τα συστατικά.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, αλευρώνουμε μια ξύλινη επιφάνεια και την ανοίγουμε, δίνοντάς της μια στρογγυλή μορφή.
Το πάχος της δε θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλο.
Την τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί για τάρτα γι αυτό πρέπει να προσέξουμε να ανοίξουμε τη ζύμη μας τόσα, όσο να εφάπτεται στο μέγεθος του ταψιού.
Βάζουμε το ταψί με τη ζύμη στο ψυγείο για άλλα 20 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και ψήνουμε τη ζύμη για 15 λεπτά.
Τη βγάζουμε από το φούρνο και πασπαλίζουμε με τα φουντούκια και τις σταφίδες.
Κατόπιν, απλώνουμε τα μήλα.
Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη-άχνη, προσθέτουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε τη μηλόπιτα με το μίγμα αυτό και ψήνουμε την τάρτα για 45 λεπτά περίπου.
Σερβίρουμε το γλυκό ζεστό, πασπαλίζοντας το με επιπλέον κανέλα.
«Θυμάμαι ότι τρώγαμε αυτό το γλυκό για να περνάει πιο ευχάριστα ο μακρύς και προπάντων κρύος ολλανδικός χειμώνας.
Όμως, κακά τα ψέματα, n μηλόπιτα τρώγεται κάθε εποχή».