Follow us

Μελομακάρονα γεμιστά

Τα όμορφα χωριά όμορφα τρέφονται: Στο Πήλιο και στο Βόλο, τα Χριστούγεννα, τρώνε αλλιώς. Πέντε αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές – και μια έκπληξη – για να δείτε τους ουρανούς να αγάλλονται.

Μελομακάρονα γεμιστά

Υλικά

Υλικά (για 40 κομμάτια)

1 φλιτζ. ελαιόλαδο

1 φλιτζ. ηλιέλαιο

3 κ.σ. ζάχαρη

1 φλιτζ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού

1 κ.γ. κοφτή, σόδα

2 κ.γ. κοφτές, μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. κανέλα σκόνη

1 κιλό περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση και για το πασπάλισμα

3 φλιτζ. καρύδια, κοπανισμένα

1 1/2 κ.σ. κανέλα σκόνη

Για το σιρόπι

2 φλιτζ. ζάχαρη

2 φλιτζ. μέλι

2 φλιτζ. νερό

Παρασκευή

Σε γαβάθα χτυπάμε με το μίξερ του χεριού τα λάδια με τη ζάχαρη, για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε και το χυμό πορτοκαλιού και χτυπάμε ακόμα για 1 λεπτό.

Σε άλλη, μεγάλη γαβάθα, ανακατεύουμε 3 φλιτζ.

αλεύρι με τη σόδα, το μπέικιν και την κανέλα.

Αδειάζουμε το μίγμα με τα υγρά μέσα στη γαβάθα με τα αλεύρια και δουλεύουμε με το μίξερ -αν έχουμε εξάρτημα για ζύμωμα- ή με τα χέρια, προσθέτοντας σταδιακά αλεύρι, για να πάρουμε μια λεία και απαλή ζύμη.

Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί», για 20-30 λεπτά.Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας καλά το καρύδι με την κανέλα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.Παίρνοντας από τη ζύμη κομμάτια σαν μεγάλο καρύδι, τα πλάθουμε σε κυλινδρικό οβάλ σχήμα.

Πιέζουμε από κάτω με τα δάχτυλα για να δημιουργήσουμε μια κοιλότητα, όπου θα βάλουμε περίπου 1 κ.γ.

από τη γέμιση.

Τραβάμε τη ζύμη για να κλείσει και πιέζουμε ελαφρά από πάνω το κάθε μελομακάρονο, καθώς το τοποθετούμε σε λαμαρίνα.

Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν, προσέχοντας να μην τα αφήσουμε να πάρουν πολύ χρώμα, γιατί καίγονται γρήγορα.Ετοιμάζουμε το σιρόπι, σιγοβράζοντας για 3-4 λεπτά τη ζάχαρη, το μέλι και το νερό.

Όταν όλα τα μελομακάρονα έχουν ψηθεί, τα τοποθετούμε σε βαθύ ταψί που να τα χωράει, σχεδόν σε μια στρώση, και περιχύνουμε το ζεστό σιρόπι, πριν ακόμα κρυώσουν τελείως τα μελομακάρονα.

Τα γυρίζουμε να σιροπιαστούν και από την άλλη πλευρά και τα αφήνουμε στο ταψί, μέχρι να απορροφήσουν όλο το σιρόπιΒάζουμε την υπόλοιπη γέμιση σε βαθύ πιάτο και περνάμε από αυτό το κάθε σιροπιασμένο μελομακάρονο, γυρίζοντας το από όλες τις πλευρές.

Τα αραδιάζουμε σε πιατέλες και τα αφήνουμε να μείνουν μια μέρα, σε δροσερό μέρος, πριν τα σερβίρουμε.

Τα μελομακάρονα γίνονται καλύτερα όσο μένουν.

Τα φυλάμε μέσα σε σιδερένια κουτιά που κλείνουν καλά.Διατηρούνται τουλάχιστον για ένα μήνα.

Συνταγή της Αθανασίας Μωραΐτη

Επίσης...

Κέικ Μήλο - Κανέλα µε Ελαιόλαδο

Η συνταγή για κέικ μήλο-κανέλα με ελαιόλαδο.

Σοκολατόπιτα µε Μπανάνα

Η συνταγή για σοκολατόπιτα με μπανάνα.

Περισσότερα από

Γλυκά

Δροσερή Κρέµα µε Γιαούρτι

Η συνταγή για δροσερή κρέμα με γιαούρτι.

Ρυζόγαλο µε µαστίχα Χίου

Πώς θα φτιάξεις ρυζόγαλο με μαστίχα Χίου.

Καρυδόκρεµα

Η συνταγή για καρυδόκρεμα.

Ξερά Φρούτα µε Κονιάκ

Η συνταγή για ξερά φρούτα με κονιάκ.

Απλή και Νόστιμη Σοκολατόπιτα

Η συνταγή για μία απλή και νόστιμη σοκολατόπιτα.

Παραδοσιακή Καρυδόπιτα

Η συνταγή για παραδοσιακή καρυδόπιτα.

Γαλακτοµπουρεκάκια

Η συνταγή για γαλακτοµπουρεκάκια.

Μπουγατσίνα

Η συνταγή για μπουγατσίνα.

Γιαούρτι µε Μπανάνα και Μέλι

Πώς θα φτιάξεις γιαούρτι με μπανάνα και μέλι.

Κέικ Σοκολάτα - Μήλο

Η συνταγή για κέικ σοκολάτα-μήλο.