Υλικά
Υλικά
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. ζάχαρη
180 γρ. βούτυρο, εκτός ψυγείου
3 αβγά
200 γρ. γιαούρτι απλό
1 λεμόνι
1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
1/2 κ.γλ. σόδα
Ελάχιστο αλάτι
Για το γλασάρισμα
300 γρ. τυρί-κρέμα (τύπου Φιλαδέλφεια)
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
3 κ.σ. χυμός λεμονιού
1 ασπράδι αβγού
Παρασκευή
Ανάβουμε το φούρνο στους 180°.
Παίρνουμε το ξύσμα του λεμονιού και το στύβουμε.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι ν' αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα, μετά προσθέτουμε το γιαούρτι και 4 κουτ.
σούπας χυμό λεμονιού.
Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με όλα τα στεγνά υλικά και τα ρίχνουμε στο μείγμα του βουτύρου.
Σταματάμε το χτύπημα μόλις γίνει ένα λείο μείγμα - δεν το χτυπάμε πολύ.
Προσθέτουμε με ένα κουτάλι το ξύσμα του λεμονιού.
Μοιράζουμε το μείγμα σε χάρτινα φορμάκια (που μπαίνουν στο φούρνο) ή σε φορμάκια για μάφιν, μέχρι να γεμίσουν κατά τα 3/4.
Τα ψήνουμε περίπου για 20 λεπτά (δοκιμάζουμε το ψήσιμο βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού) και τα' αφήνουμε να κρυώσουν.
Φτιάχνουμε το γκλάσο, χτυπώντας πρώτα το ασπράδι σε μαρέγκα σφιχτή.
Χτυπάμε με το μίξερ χειρός το τυρί με την άχνη και το χυμό λεμονιού, μέχρι ν' αφρατέψει.
Προσθέτουμε με κουτάλι λίγη λίγη τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω, μέχρι να ενσωματωθεί.
Μόλις κρυώσουν καλά τα κάπκεϊκ, βάζουμε από πάνω το γκλάσο, με κουταλάκι ή, καλύτερα, με κορνέ.
Μπορούμε να τα γαρνίρουμε με ξύσμα σοκολάτας.