Υλικά
υλικά
1200 γρ. περ. ώριμα δαμάσκηνα, ομοιόμορφα σε μέγεθος
100 γρ. ζάχαρη
50 γρ. βούτυρο φρέσκο
60 γρ. φυστίκι Αιγίνης ωμό
1/3 κ.γ. κανέλα
1 φύλλο σφολιάτας
σκεύος γιά τάρτα που να μπαίνει και στο μάτι της κουζίνας*
παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο και βγάζουμε ένα φύλλο σφολιάτας από το ψυγείο γιά να έρθει σε κανονική θερμοκρασία.
Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τα δαμάσκηνα.
Βάζουμε σε ανάλογο μάτι της κουζίνας ένα βαθύ σκεύος με παχύ τοίχωμα (κεραμικό ή πυρέξ).
Ρίχνουμε τη μισή ζάχαρη και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λυώσει και ν' αρχίσει να ξανθαίνει.
Τότε ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη.
Οταν λυώσει και πάρει ένα χρώμα καραμέλας προσθέτουμε το βούτυρο και την κανέλα, αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε να αναμειχθεί.
Στη συνέχεια, τοποθετούμε στο σκεύος τα δαμάσκηνα όρθια, κολλητά το ένα στο άλλο, μέχρι να καλυφθεί η επιφάνεια.
Ρίχνουμε ανάμεσα τα φυστίκια.
Απλώνουμε τη σφολιάτα στον πάγκο και κόβουμε έναν κύκλο με διάμετρο 2-3 εκ.
φαρδύτερη από τη διάμετρο του σκεύους μας.
Σκεπάζουμε με αυτό το φύλλο την τάρτα.
Πιέζουμε βυθίζοντας ελαφρά με τα δάχτυλα τη ζύμη γύρω γύρω στο τελείωμα της τάρτας, αφήνοντας την υπόλοιπη να περισσεύει έξω από το σκεύος.Κάνουμε μιά μικρή τρύπα στο κέντρο με το μαχαίρι, γιά να φεύγει ο ατμός και βάζουμε την τάρτα στο φούρνο να ψηθεί γιά 25'.
Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να σταθεί 20'.
Τότε ακουμπάμε επάνω μιά μικρή στρογγυλή σχάρα, πιάνουμε μαζί το σκεύος και αναποδογυρίζουμε την τάρτα επάνω στη σχάρα.
Μαζεύουμε με κουτάλι το σιρόπι και τα φυστίκια από το σκεύος και τα σκορπίζουμε επάνω στη τάρτα.
Τη σερβίρουμε χλιαρή ή κρύα, με σαντιγύ.* αν το σκεύος μας δεν μπαίνει στο μάτι, φτιάχνουμε το μείγμα καραμέλας-βουτύρου σε άλλο σκεύος και το μεταφέρουμε στην ταρτιέρα.