
Υλικά
υλικά
20-22 φρέσκα, γερά σύκα με παχειά φλούδα
500 ml κρασί porto
1 φλ.κ. λικέρ Γκραν Μαρνιέ
60 ml σιρόπι creme de cassis
1 πορτοκάλι, κατά προτίμηση ακέρωτο
1 λοβό βανίλιας
4-5 γαρύφαλλα
παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140ο.
Πλένουμε καλά και σκουπίζουμε τα σύκα με τη φλούδα τους.
Με κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε την άκρη του κοτσανιού και κάνουμε κάθετες χαρακιές στη φλούδα του σύκου γύρω γύρω, μήκους 2 εκ.
Πλένουμε το πορτοκάλι, βγάζουμε και κρατάμε το ξύσμα του και κατόπιν καθαρίζουμε τη λευκή φλούδα, ώστε να φανεί η σάρκα και το κόβουμε σε φετάκια.
Απλώνουμε τα φετάκια πορτοκαλιού, το ξύσμα και τους χυμούς που έπεσαν, σε βουτυρωμένο σκεύος.
Αραδιάζουμε επάνω τα σύκα.
Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε να βράσουν το porto, το λικέρ, τον λοβό της βανίλιας σχισμένο στη μέση και τα γαρύφαλα.
Μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε το σιρόπι cassis και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφαιρούμε τη βανίλια και ρίχνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στα σύκα και βάζουμε στο φούρνο γιά 1 ώρα περίπου.
Στη μέση του ψησίματος γυρίζουμε τα σύκα και τα πατάμε ελαφρά, ώστε ν' ανοίξουν περισσότερο οι χαρακιές.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα περιχύνουμε με το σιρόπι τους.
Τα σερβίρουμε παγωμένα.