Υλικά
υλικά
γιά το πεντεσπάνι:
80 γρ. αλεύρι
200 γρ. ζάχαρη
8 αβγά
40 γρ. κακάο σε σκόνη
ένα καψουλάκι βανίλια
γιά την κρέμα:
225 γρ. κουβερτούρα καλής ποιότητας (με τουλάχιστον 60% κακάο)
150 γρ. φρέσκο βούτυρο εκτός ψυγείου
6 πολύ φρέσκα αβγά
3/4 φλ.τσ. καβουρδισμένα αμύγδαλα γιά το γαρνίρισμα
παρασκευή
Γιά να φτιάξουμε το αφράτο παντεσπάνι, ανάβουμε το φούρνο στους 180ο και χωρίζουμε τα αβγά.
Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι ν΄αρχίσουν ν΄ασπρίζουν.
Προσθέτουμε το αλεύρι με τη βανίλια και το κακάο και σταματάμε μόλις γίνουν ένα μείγμα.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή και την προσθέτουμε σε τέσσερις δόσεις στο μείγμα, ανακατεύοντας κάθε φορά απαλά να ενσωματωθεί.
Βάζουμε το μείγμα σε μεγάλη στρογγυλή φόρμα με έλασμα, χωρίς οπή, βουτυρωμένη και πασπαλισμένη με αλεύρι.
Ψήνουμε το παντεσπάνι γιά 35'-40'.
Βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο, που πρέπει να βγει καθαρό, γιά να ελέγξουμε το ψήσιμο.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε την κρέμα.
Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα νερό να βράσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και στερεώνουμε επάνω ένα μεταλικό σκεύος όπου βάζουμε τη σοκολάτα να λυώσει με τη ζέστη (μπαιν μαρί).
Χτυπάμε λίγο τ' αβγά ολόκληρα με τη ζάχαρη και τα βάζουμε σε κατσαρολάκι, σε πολύ χαμηλή φωτιά χτυπώντας συνέχεια μέχρι να αρχίσουν να πήζουν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη σοκολάτα, ανακατεύοντας.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και προσθέτουμε το βούτυρο που έχουμε ζεστάνει ελαφρά, σε παχύρευστη υφή.
Ανακατεύουμε καλά την κρέμα και τη βάζουμε στο ψυγείο γιά 30'.
Κόβουμε το παντεσπάνι σε τρεις δίσκους, χρησιμοποιώντας μαχαίρι με πλατειά και μακρυά λάμα.
Τοποθετούμε το ένα κομμάτι σε πιατέλα και στρώνουμε επάνω το 1/4 της κρέμας, συνεχίζουμε με το δεύτερο και τον τρίτο δίσκο και στο τέλος καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά.
Ισιώνουμε την επιφάνεια με σπάτουλα και σκορπίζουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Γαρνίρουμε με ξύσμα σοκολάτας.tips: το γαρνίρισμα της τούρτας μπορεί ακόμα να γίνει με σαντιγύ, με κερασάκια μαρασκίνο, με φουντούκια αντί γιά αμύγδαλα, με όλα αυτά μαζί.
Στην κρέμα σοκολάτας μπορούμε να προσθέσουμε 3 κ.σ κονιάκ.
Η σοκολάτα κυριαρχεί σ' αυτό το πλούσιο γλυκό, γι' αυτό πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητας.