Υλικά
υλικά
1,5 κ. φρέσκα δαμάσκηνα ή βανίλιες
3 φλ.τσ. ζάχαρη
1/2 λεμόνι, το χυμό
1 κ.σ. ανθόνερο (προαιρετικά)
παρασκευή
Διαλέγουμε φρούτα γερά και χωρίς χτυπήματα.
Τα πλένουμε και τα κόβουμε σε φέτες.
Τα βάζουμε με τη ζάχαρη σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και τα φέρνουμε σε βρασμό.
Με ένα κουτάλι αφαιρούμε τον αφρό, ενώ ανακατεύουμε συχνά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Μετά από 7' προσθέτουμε το λεμόνι και το ανθόνερο.
Μετά από 10΄-12' συνολικού βρασίματος η μαρμελάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη.
Για να το διαπιστώσουμε, έχουμε βάλει από πριν στην κατάψυξη ένα πιατάκι.
Ρίχνουμε σ' αυτό μια μικρή κουταλιά μαρμελάδα και ξαναβάζουμε στην κατάψυξη για 2'.
Σπρώχνουμε λίγο τη μαρμελάδα με το δάχτυλό μας: αν μείνει εκεί που τη σπρώξαμε είναι έτοιμη, ενώ αν απλώσει αμέσως, χρειάζεται να τη βράσουμε μερικά λεπτά ακόμη.
Προσοχή, όμως, γιατί δεν πρέπει να παραβράσει.
Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και μαρμελάδα ροδάκινο ή βερίκοκο.
Κλείνουμε τη μαρμελάδα ζεστή σε γυάλινα αποστειρωμένα βαζάκια επίσης ζεστά (μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο) αφήνοντας 1 εκ.
περίπου κενό.
Σφραγίζουμε τα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε, αφήνοντάς τα έτσι για 8-9 ώρες.