Υλικά
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
25 γρ φρέσκια μαγιά
125 ml χλιαρό νερό
160 ml γάλα
160 ml (1/2 περίπου μπουκάλι) πόσιμη σόδα
160 ml ελαιόλαδο
1 αβγό
1 κ. σ. κοφτή αλάτι
Παρασκευή
Τα λαλλάγια, σύμφωνα με την παράδοση, γίνονται με προζύμι.
Οπότε, αν δεν έχουμε πιάσει προζύμι, χρησιμοποιούμε τη μαγιά για αυτό το σκοπό.
Βάζουμε το χλιαρό νερό σε ένα γυάλινο μπολ, προσθέτουμε τη μαγιά, την ανακατεύουμε πολύ καλά και την διαλύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε περίπου μισό ποτήρι από το αλεύρι.
Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού, για 15-30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος αυτής της ζύμης και να σχηματιστούν μερικές τρυπούλες στην επιφάνεια της.
Στο μεταξύ, βάζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη, μαζί με το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε λίγο με τα δάχτυλα μας.
Τα αφήνουμε να σταθούν.
Όση ώρα χρειάζεται να φουσκώσει το προζύμι τόση θα χρειαστεί και το αλεύρι για να απορροφήσει όλο το ελαιόλαδο.
Όταν φουσκώσει το προζύμι το μεταφέρουμε στη λεκάνη με το αλεύρι και προσθέτουμε το γάλα και τη σόδα.
Χτυπάμε το αβγό με μια κουταλιά γάλα και το ρίχνουμε και αυτό στο μείγμα.
Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού, μέχρι να φουσκώσει για περίπου 1-1 1/2 ώρα.
Στη συνέχεια ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη, τα πλάθουμε σε κορδόνια, τα τυλίγουμε σε μια ξύλινη κουτάλα για να πέσουν λίγο τυλιχτά, όπως θα τα ρίχνουμε στο καυτό ελαιόλαδο.
Τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα από όλες τις πλευρές τους, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν καλά.
Τα λαλλάγια τρώγονται και αλμυρά με τριμμένο τυρί, αλλά και πασπαλισμένα με ζάχαρη ή μέλι ως γλύκισμα.
Θ.Τ.