Υλικά
Υλικά
90 γρ. ζάχαρη
1 κ. σ. κανέλα σε σκόνη
125 γρ αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
125 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 πρέζα αλάτι
2 κ. σ. ελαιόλαδο
450 ml καυτό νερό
1 λίτρο ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα σοκολάτας
200 γρ μαύρη κουβερτούρα, κομμένη σε κομμάτια
50 γρ σοκολάτα γάλακτος, κομμένη σε κομμάτια
2 κ. σ. σιρόπι γλυκόζης (ή σπιτικό σιρόπι, μέτριας πυκνότητας φτιαγμένο με ζάχαρη και νερό)
300 ml πλήρη κρέμα γάλακτος
Παρασκευή
Λιώνουμε και τις δύο σοκολάτες σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, μαζί με το σιρόπι και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην πιάσει η σοκολάτα στον πάτο της κατσαρόλας ή να μην καεί.
Μπορούμε να τη λιώσουμε πιο εύκολα, λίγη-λίγη, στο φούρνο μικροκυμάτων, ελέγχοντας τακτικά τη διαδικασία και ανακατεύοντας συχνά το μείγμα.
Κοσκινίζουμε καλά τα αλεύρια σε ένα ανοξείδωτο σκεύος, προσθέτουμε το αλάτι και σχηματίζουμε με το δάχτυλό μας μια λακκουβίτσα στο κέντρο.
Αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με το βραστό νερό και το ρίχνουμε στη λακκουβίτσα που σχηματίσαμε, χτυπώντας καλά το μείγμα με το σύρμα για να μη σβολιάσει.
Αφήνουμε την κάπως ελαφριά και κολλώδη ζύμη, που έχει σχηματιστεί, να σταθεί για 10 λεπτά.
Γεμίζουμε μέχρι το 1/3 της μια μεγάλη και βαριά κατσαρόλα με το ηλιέλαιο και το ζεσταίνουμε στους 170ο C*.
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα κορνέ, επιλέγουμε για μπεκ (στόμιο) το σχήμα του αστεριού.
Πιέζοντας τη σακούλα σχηματίζουμε ριγωτά κορδόνια, τα κόβουμε με το ψαλίδι στο επιθυμητό μέγεθος και τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι, τρία-τρία το πολύ, για να μην κολλάνε μεταξύ τους.
Τα αφήνουμε 3 λεπτά και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, μόλις ροδίσουν.
Τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Αναμειγνύουμε τη ζάχαρη μαζί με την κανέλα και τα πασπαλίζουμε.
Ζεσταίνουμε ξανά τη σος της σοκολάτας, τη μεταγγίζουμε σε ένα μπολ και συνοδεύουμε με αυτή τα τσούρος.
*Η θερμοκρασία ελέγχεται και χωρίς θερμόμετρο, αν ρίξουμε στο λάδι ένα πολύ μικρό κομματάκι ψωμί κι αυτό ροδίσει σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα.
Σημ.
Ελλείψει κορνέ, βάζουμε τη ζύμη σε χοντρή σακούλα (του καταψύκτη) κόβουμε από τη μία άκρη της ένα τριγωνάκι και την χρησιμοποιούμε για κορνέ.
Θ.Τ.