Υλικά
υλικά για 6 άτομα
για τη βάση:
250 γρ. αλεύρι
200 γρ. ζάχαρη
180 γρ. βούτυρο φρέσκο
3 κρόκοι αβγών
(μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μια έτοιμη ζύμη τάρτας)
για τη γέμιση:
6 γιαρμάδες ή ροδάκινα ώριμα
6 κ.σ. μαρμελάδα ροδάκινο
6 κ.σ. ζάχαρη
100 ml νερό
παρασκευή
Αφήνουμε το βούτυρο εκτός ψυγείου, μέχρι να μαλακώσει εντελώς.
Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε το αλεύρι με το βούτυρο και τους κρόκους και τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι να σηματιστούν λεπτά ψίχουλα.
Ζυμώνουμε ελαφρά για να πάρουμε μια ζύμη ελαστική, αλευρώνοντας συχνά τα δάχτυλά μας.
Την κάνουμε μια μπάλα και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Ανάβουμε το φούρνο στους 190ο.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για τάρτες των 24 εκ.
Ανοίγουμε τη ζύμη επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και την απλώνουμε στην φόρμα πιέζοντας να εφαρμώσει στις κόγχες.
Ισιώνουμε το τελείωμα με μαχαίρι.
Κάνουμε τρύπες στην επιφάνεια με πιτούνι.
Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και βάζουμε μέσα όσπρια ωμά, που θα την εμποδίσουν να φουσκώσει.
Ψήνουμε για 15'.
Αφαιρούμε λαδόκολλα και όσπρια και ψήνουμε άλλα 4' περίπου, κατόπιν τη βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και ανακατεύουμε.
Βάζουμε στη φωτιά και τοποθετούμε μέσα τα ροδάκινα, κομμένα στη μέση, με την κυρτή πλευρά προς τα κάτω.
Στην αρχή θέλουμε χαμηλή φωτιά ώστε τα ροδάκινα να βγάλουν τους χυμούς τους, κατόπιν δυναμώνουμε ελαφρά, ώστε να εξατμιστεί το νερό και να καραμελώσουν οι χυμοί.
Στη διάρκεια του ψησίματος περιχύνουμε τα ροδάκινα με το χυμό τους.
Απλώνουμε στην άδεια τάρτα 3 κ.σ μαρμελάδα.
Τοποθετούμε μέσα τα ροδάκινα με την κοίλη πλευρά προς τα κάτω ή κομμένα σε φέτες, τη μια να μισοκαλύπτει την άλλη.
Ζεσταίνουμε ελαφρά τις υπόλοιπες 6 κ.σ μαρμελάδα με 3 κ.σ ζάχαρη ανακατεύυοντας μέχρι να λυώσει.
Την απλώνουμε ομοιόμορφα επάνω στα ροδάκινα για να σχηματίσει ένα στρώμα γυαλιστερό σαν ζελατίνα.