Follow us

Κέικ ελαιολάδου με μήλα και μπανάνες

Κέικ ελαιολάδου με μήλα και μπανάνες

Υλικά

Υλικά

1 3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 ½  κοφτά κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κοφτό κ.γ. αλάτι

1 κοφτό κ.γ τζούνιπερ (άρκευθος) ή κανέλα

¾ + ½ φλ. ελαιόλαδο

½  φλ. χυμό πορτοκαλιού

½ φλ. ρούμι λευκό ή ρούμι μαύρο ή κονιάκ/μπράντι ή Μetaxa

1 κ.σ. λευκό ξύδι

¾ + 1/3  φλ. καστανή ζάχαρη

4 -5 μέτρια μήλα (οποιαδήποτε ποικιλία εκτός από ξινόμηλα)

2-3 ώριμες μπανάνες

χυμός ενός λεμονιού

1 φλ. χοντροκοπανισμένα καρύδια

1 φλ. χοντροτριμμένη φρυγανιά

(1 βαθύ ταψάκι 30 εκ.)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC.

Καθαρίζουμε και ξεσποριάζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε χοντρούς κύβους 1,5Χ 1,5 εκ περίπου, καθαρίζουμε τις μπανάνες και τις κόβουμε σε χοντρές ροδέλες πάχους 1,5 εκ.

Περιχύνουμε τα φρούτα με χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.

Ανακατεύουμε τα χοντροκοπανισμένα καρύδια, την χοντροτριμμένη φρυγανιά, το ½ φλ.

ελαιόλαδο και το 1/3 φλ.

ζάχαρη με τα δάχτυλά μας, φτιάχνοντας ένα μείγμα ψιχουλιαστό (κραμπλ).

Κοιτάμε αν είναι αρκετό για να καλύψει καλά την επιφάνεια του γλυκού, αλλιώς, αυξάνουμε ανάλογα την ποσότητα. Ανακατεύουμε το αλεύρι, την μπέικιν πάουντερ και το αλάτι, κοσκινίζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το τζούνιπερ (άρκευθο) ή την κανέλα και αφήνουμε στην άκρη.

Χτυπάμε καλά στο μπλέντερ ή με τον αβγοδάρτη, το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύδι, το αλκοόλ και τη ζάχαρη.

Ρίχνουμε το μείγμα του ελαιολάδου στο αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με τον αβγοδάρτη ή με κουτάλι ή με δύο πιρούνια (αν υπάρχουν σβόλοι αλευριού τους αγνοούμε, διότι αν συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν, το κέικ δεν θα γίνει αφράτο).

Μεταφέρουμε το χυλό στο ταψί ή τη φόρμα.

Στρώνουμε τα κομμάτια των φρούτων πολύ στριμωχτά στην επιφάνεια του γλυκού, βυθίζοντάς τα σχεδόν εντελώς μέσα στο χυλό (να μην ακουμπήσουν όμως στον πάτο).

Απλώνουμε τα ψιχουλιαστό μείγμα (κραμπλ) επάνω στα φρούτα.

Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολα.

Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, βγάζουμε τη λαδόκολα και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.

Ελέγχουμε αν είναι ψημένο, βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο.

Πρέπει να βγει καθαρή (λαμβάνουμε υπ΄όψιν ότι τα μήλα που έχουν μελώσει, θα αφήσουν ίχνη επάνω στη λάμα).

Σερβίρουμε κόβοντας κομμάτια μέσα από το ταψί –βεβαίως δεν το αναποδογυρίζουμε.

Εναι καλύτερο τη δεύτερη μέρα και ακόμα καλύτερο την τρίτη μέρα.

Α.Τ

Επίσης...

2+1 γλυκά με λεμόνι

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός, οι οποίες ισορροπούν υπέροχα ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό.

Φτιάχνουμε συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

Περισσότερα από

Γλυκά

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Τάρτα Margarita

Η συνταγή για μία διαφορετική όσο και νόστιμη τάρτα.

Αφράτα Pancakes με Μαρμελάδα

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα pancakes με μαρμελάδα.