Υλικά
1 κ. δαμάσκηνα ώριμα αλλά σφιχτάΥλικά
800 γρ. ζάχαρη
1 φασόλι βανίλια
Εκτέλεση
Πλένουμε τα δαμάσκηνα και τα στεγνώνουμε.
Τα χαράζουμε λίγο από τη μεριά όπου ενώνονται τα δύο μισά και πιέζουμε ελαφρά τα πλαϊνά για να βγει το κουκούτσι.
Δεν τα χωρίζουμε.
Τα βάζουμε σε μεγάλη πλατιά κατσαρόλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη, μισό φλιτζάνι νερό και τα βάζουμε να βράσουν για 10 λεπτά να διαλυθεί πλήρως η ζάχαρη.
Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε σκεπασμένα στην κατσαρόλα σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο 24 ώρες.
Βάζουμε μέσα σε μεγάλη λεκανίτσα ένα σουρωτήρι και σουρώνουμε τα δαμάσκηνα.
Ρίχνουμε το υγρό τους ξανά στην κατσαρόλα και ξαναβάζουμε το σουρωτήρι με τα φρούτα στη λεκανίτσα να στραγγίζουν.
Βράζουμε το σιρόπι στην αρχή σε μέτρια φωτιά γύρω στα 20 λεπτά και μετά σε δυνατή φωτιά μέχρι να πήξει πολύ –γύρω στα 10 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε αμέσως τα δαμάσκηνα και όσο υγρό έχουν βγάλει ξανά στην κατσαρόλα, ανοίγουμε κατά μήκος το φασόλι της βανίλιας και ξύνουμε απαλά το εσωτερικό του (τα σποράκια) μέσα στο γλυκό και ξαναβάζουμε σε μέτρια φωτιά να πάρει 2 -3 βράσεις κουνώντας συνέχει κυκλικά την κατσαρόλα.
Αν και το σιρόπι στην αρχή θα φαίνεται πολύ πυκνό, θα πάρει την κανονική του πυκνότητα όταν ρίξουμε τα φρούτα και το λίγο υγρό που έχουν βγάλει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το γλυκό να ηρεμήσει γύρω στη μισή ώρα και μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα.Η αποστείρωση των βάζων: πλένουμε καλά τα βάζα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα –και τα ταπώματα, με κρύο νερό.
Φέρνουμε σε βρασμό το νερό σιγά –σιγά (για να μην σπάσουν τα βάζα) και τα αφήνουμε να βράσουν γύρω στα 2 -3 λεπτά.
Στρώνουμε στον πάγκο μια μεγάλη απορροφητική βαμβακερή πετσέτα.
Χρησιμοποιώντας το χερούλι μιας μεγάλης ξύλινης κουτάλας, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα γέρνοντάς τα προσεκτικά ώστε να φύγει το καυτό νερό από μέσα και τα μεταφέρουμε στην πετσέτα.
Βγάζουμε τα ταπώματα με μια καθαρή λαβίδα και τα μεταφέρουμε και αυτά στην πετσέτα.
Δεν τα σκουπίζουμε αλλά τα αφήνουμε να στεγνώσουν μόνα τους.
Σημειώσεις: Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε σφιχτά και όχι υπερώριμα ή με χαλαρή σάρκα και φλούδα δαμάσκηνα.
Μόνο έτσι θα βγει το κουκούτσι χωρίς να χαλάσει το σχήμα τους.
Αλλιώς, θα χρειασθεί να χρησιμοποιήσουμε μαχαίρι για να βγάλουμε το κουκούτσι, αναγκαστικά το φρούτο θα χωρισθεί στα δύο και θα έχουμε έτσι ένα είδος μαρμελάδα δαμάσκηνο, νόστιμη μεν αλλά όχι δαμάσκηνο γλυκό του κουταλιού.
Σε αυτό το γλυκό, αξίζει να χρησιμοποιήσουμε τον καρπό φυσικής βανίλιας και όχι βανιλίνη.
Είναι το υλικό που αρωματικά, κάνει τη διαφορά.
Βεβαίως, το γλυκό θα είναι θαυμάσιο και αν χρησιμοποιήσουμε βανιλίνη –υπολογίζουμε 2 δόσεις.
Καθώς βράζουμε στην αρχή τα δαμάσκηνα, αλλά και αργότερα καθώς δένουμε το σιρόπι, θα δημιουργηθεί πολύς αφρός.
Κάποιοι προτείνουν να το ξαφρίσουμε.
Δεν είναι απαραίτητο και δεν θα επηρεάσει ούτε την υφή ούτε τη διαύγεια του γλυκού.
Θα παρακολουθούμε απλώς το γλυκό για να μην φουσκώσει και χυθεί, χαμηλώνοντας λίγο τη φωτιά αν το παρακάνει ή τραβώντας λίγο προς την άκρη της εστίας.
Σε αυτήν τη συνταγή δεν χρησιμοποιούμε ούτε λεμόνι –τα δαμάσκηνα έχουν υπόξινη γεύση-, ούτε γλυκόζη. Ποντάρουμε στην καλή αποστείρωση που θα κάνουμε στα βαζάκια για τη συντήρησή του.
Αν το βάλουμε στο ψυγείο, ακόμα καλύτερα.
Α.Τ.