Υλικά
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Υλικά
1 φλ. κακάο σκόνη (χωρίς ζάχαρη)
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
1 ½ φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 ½ φλ. ζάχαρη
5 αβγά
2 δόσεις βανιλίνης
¾ φλ. ουΐσκι
½ φλ. γάλα
Για την επικάλυψη:
½ φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. τυρί κρέμα (π.χ. μασκαρπόνε)
3 φλ. άχνη ζάχαρη άχνη
1/3 φλ. ουΐσκι
1 δόση βανιλίνης
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170o C. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο ένα βαθύ ταψάκι/φόρμα διαμέτρου περίπου 23 εκ.
και ύψους 10 εκ.
Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, το κακάο, την μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Χτυπάμε με το μίξερ την ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα και ρίχνουμε τα αβγά ένα –ένα εναλλάξ με το ουΐσκι και το γάλα, τη βανίλια, συνεχίζοντας να χτυπάμε μέχρι να γίνει ένας λείος χυλός.
Τον ρίχνουμε στο αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ίσα να αναμιχθούν τα υλικά –δεν πειράζει αν έχουν λίγους σβόλους.
Ψήνουμε γύρω στα 50-60 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός κοφτερού μαχαιριού αν τη βυθίσουμε στο κέντρο. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το κέικ να μείνει για 10 λεπτά, αναποδογυρίζουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Ετοιμάζουμε την επικάλυψη: χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο και το τυρί μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη άχνη, το ουΐσκι και τη βανίλια.
Ανεβάζουμε την ταχύτητα και δουλεύουμε 3-4 λεπτά μέχρι να φτιάξουμε μια λεία κρέμα.
Κόβουμε το κρύο κέικ οριζοντίως στα δύο και στρώνουμε ανάμεσα τα 2/3 της κρέμας.
Αλείφουμε την επιφάνεια με την υπόλοιπη κρέμα και πασπαλίζουμε με λίγο κακάο.
Α.Τ.