Υλικά
4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Υλικά
4 κ.σ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 φλ. γάλα ζεστό
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
8 κ.σ. ζάχαρη άχνη
8 αβγά
½ κ.σ. αλάτι
Βούτυρο και ζάχαρη για να ντύσουμε τα φορμάκια
Εκτέλεση
Βγάζουμε τα αβγά από το ψυγείο.
Ετοιμάζουμε τα φορμάκια: τα αλείφουμε με βούτυρο χρησιμοποιώντας πινέλο, τα πασπαλίζουμε καλά με ζάχαρη και τα τινάζουμε να φύγει η περισσή ποσότητα.Βράζουμε το γάλα σε κατσαρολάκι, σβήνουμε την εστία και τραβάμε το κατσαρολάκι στην άκρη της.
Λιώνουμε το βούτυρο σε αντικολλητική κατσαρόλα επάνω σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ανακατεύοντας με τον αβγοδάρτη μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο –λίγο το καυτό γάλα ανακατεύοντας με τον αβγοδάρτη μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Επιστρέφουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με τον αβγοδάρτη μέχρι να πάρει μια βράση.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το αλάτι και το εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη λευκή σάλτσα στην άκρη να χλιάνει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C.
Φτιάχνουμε τη μαρέγκα: χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια, προσέχοντας να μην υπάρχει ίχνος κρόκου στα ασπράδια.
Ρίχνουμε τα ασπράδια σε μεταλλικό μπολ μαζί με το ξύδι και χτυπάμε με τον αβγοδάρτη (γύρω στα 20 λεπτά) ή με το μίξερ (γύρω στα 7 λεπτά ξεκινώντας από μέτρια ταχύτητα και ανεβάζοντας στροφές όσο προχωράμε).
Δουλεύουμε σχετικά αργά (είτε με τον αβγοδάρτη είτε με το μίξερ) μέχρι ότου σχηματιστούν μαλακές κορυφές και τότε ρίχνουμε λίγη –λίγη τη ζάχαρη άχνη.
Όταν ενσωματωθεί, επιταχύνουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματισθούν σφιχτές γυαλιστερές κορφές.
Χτυπάμε ξεχωριστά τους κρόκους μέχρι να αφρατέψουν, τους ρίχνουμε στη χλιαρή λευκή σάλτσα, ανακατεύουμε πολύ καλά και μεταφέρουμε σε βαρύ μπολ. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα: ρίχνουμε το 1/3 της μαρέγκας στο μείγμα και ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να μην διακρίνεται.
Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα σιλικόνης ή μια μεταλλική σπάτουλα την ενσωματώνουμε με πολύ απαλές κινήσεις, ξεκινώντας από τα πλάγια και πηγαίνοντας από κάτω προς τα πάνω.
Σταματάμε την ενσωμάτωση όταν ακόμα η μαρέγκα διακρίνεται στο μείγμα.
Μοιράζουμε το μείγμα με το κουτάλι στα φορμάκια γεμίζοντάς τα κατά τα 2/3 του ύψους τους.
Βρέχουμε τον δείκτη μας με νερό και τον περνάμε γύρω από τα χείλη φτιάχνοντας ένα αυλάκι που να χωρίζει το μείγμα από τα τοιχώματα (προσεκτικά, για να μην αφαιρέσουμε την κρούστα βούτυρου –ζάχαρης με την οποία έχουμε ντύσει το φορμάκι).
Μεταφέρουμε τα φορμάκια σε λαμαρίνα, φουρνίζουμε στη μεσαία σκάλα και ψήνουμε για 12 -15 λεπτά, μέχρι να τριπλασιασθεί ο όγκος του σουφλέ.
Ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε αμέσως για να μην ξεφουσκώσουν.
Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με άχνη ζάχαρη, σκέτη η αρωματισμένη με μαστίχα ή με ξύσμα από λεμόνι.
Α.Τ.