Υλικά
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσειςΥλικά
2 φλ. γάλα αμυγδάλου ή βρώμης
2/3 φλ. φιστίκια Αιγίνης τριμμένα
3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
3 αβγά
1κ.γ. αλάτι
1 ½ φλ. ζάχαρη
¾ φλ. σπορέλαιο
1 δόση βανιλίνη
¾ φλ. κακάο άγλυκο
Για τη γαρνιτούρα
250 γρ. κουβερτούρα
3 κ.σ. βούτυρο
150 γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα χοντροκοπανισμένα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη μπέικινγκ πάουντερ, το αλάτι και το κακάο σε λεκάνη.
Προσθέτουμε τα τριμμένα φιστίκια και ανακατεύουμε.
Χτυπάμε καλά με το μίξερ χειρός τη ζάχαρη με τα αβγά και τη βανιλίνη.
Προσθέτουμε το σπορέλαιο και το γάλα και συνεχίζουμε να δουλεύουμε να ενωθούν καλά τα υλικά. Ρίχνουμε στη λεκάνη με το αλεύρι το μείγμα των υγρών υλικών και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη μέχρι να ενωθούν τα υλικά –δεν πειράζει αν υπάρχουν σβόλοι.
Ψήνουμε για 50-55 λεπτά ή μέχρι να βγει μια κοφτερή λάμα μαχαιριού καθαρή αν τη βυθίσουμε στο κέντρο.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, ξεφορμάρουμε σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρί και περιχύνουμε την επιφάνεια του κέικ.
Από πάνω σκορπίζουμε τα χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης.
Περιμένουμε να κρυώσει η κουβερτούρα και να στερεοποιηθεί πριν κόψουμε το κέικ σε κομμάτια.
Α.Τ.