Υλικά
2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο τουΥλικά
½ φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλ. ζάχαρη άχνη
2 αβγά
¾ φλ. κακάο άγλυκο
¾ φλ. γάλα
¾ φλ. νερό
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 20 εκ.
και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι.
Σε μεγάλο βαρύ μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
Προσθέτουμε ένα–ένα τα αβγά και συνεχίζουμε να δουλεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν.
Κοσκινίζουμε μέσα στο μπολ το αλεύρι και το κακάο και προσθέτουμε το μείγμα των αβγών, το γάλα και το νερό.
Αφήνουμε το μίξερ και ανακατεύουμε απαλά με τον αβγοδάρτη ή ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα από σιλικόνη ή ένα απλό κουτάλι, μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά –δεν πειράζει αν μείνουν λίγοι σβόλοι.
Μεταφέρουμε τον χυλό στο ταψάκι που έχουμε ετοιμάσει και ψήνουμε για 40 –45 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει η στεγνή η λάμα ενός μαχαιριού αν τη βυθίσουμε στο κέντρο.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το κέικ για 10 λεπτά στο ταψί και το αναποδογυρίζουμε επάνω σε σχάρα.
Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν το κόψουμε.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε την επιφάνεια με άχνη ζάχαρη ή την περιχύνουμε με λιωμένη κουβερτούρα ή την αλείφουμε με κάποια μαρμελάδα που μας αρέσει.
*Μπορούμε να διπλασιάσουμε την ποσότητα των υλικών, αλλά τότε να πρέπει να ψήσουμε το κέικ σε μεγαλύτερο ταψί για 1 ώρα.
A.T.