Υλικά
20 κ.σ. καρύδια χοντροκομμένα Υλικά
20 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
16 αβγά
16 κ.σ. ζάχαρη
1 μέτριο προς μεγάλο λεμόνι λεπτόφλουδο ακέρωτο
2 φακελάκια μπέικινγκ πάουντερ (6 κ.γ)
8 δόσεις βανιλίνη
60 ml μπράντι
1 πρέζα κανέλα τριμμένη
Για το σιρόπι
420 ml νερό
600 γρ. ζάχαρη
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό* ταψί διαμέτρου εκ.
Τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι.
Πλένουμε το λεμόνι, το σκουπίζουμε και το κόβουμε σε κομμάτια.
Βγάζουμε τους σπόρους και το περνάμε από τη μουλινέτα -δεν αφαιρούμε τη φλούδα.
Ανακατεύουμε σε μπολ τη φρυγανιά, την καρυδόψιχα, το μπέικινγκ πάουντερ και την τριμμένη κανέλα.
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα με το μίξερ.
Δουλεύουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τη βανίλια με το μίξερ, μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα σε απαλό κίτρινο χρώμα.
Προσθέτουμε το μπράντυ, το λιωμένο λεμόνι και το μείγμα καρυδόψιχα -φρυγανιά συνεχίζοντας να δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω με μια σπάτουλα. Ψήνουμε για 20 -25 λεπτά περίπου.Ετοιμάζουμε το σιρόπι: σε κατσαρολάκι βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το ξυλάκι της κανέλας.
Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το λεμόνι και βράζουμε για 5 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε το γλυκό, το κόβουμε σε κομμάτια και το περιχύνουμε με το σιρόπι καυτό.
Αφήνουμε να πιει το σιρόπι και να κρυώσει τελείως πριν το σερβίρουμε. *Μπορούμε να ψήσουμε το γλυκό και σε παραλληλόγραμμο ταψί 30Χ45 εκ.
Θα χρειαστεί γύρω στα 45 λεπτά ψήσιμο.
Α.Τ.