Υλικά
12 μήλα στάρκιν Υλικά
12 κ.γ. καρυδόψιχα χοντροσπασμένη
12 μισές ψίχες καρυδόψιχας ολόκληρες
12 κ.γ. μαύρες σταφίδες
12 κ.γ. μαύρη ζάχαρη
12 κ.γ. βούτυρο φρέσκο
1 κ.σ. κανέλα τριμμένη
2 μέτρια πορτοκάλια
½ φλ. καστανή ζάχαρη
1 φλ. ρούμι σκούρο
½ φλ. φρέσκο βούτυρο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Παίρνουμε το ξύσμα από το ένα πορτοκάλι.
Το στίβουμε και το βάζουμε σε μπολ μαζί με το βούτυρο λιωμένο και το ½ φλ.
καστανής ζάχαρης.
Καθαρίζουμε το άλλο πορτοκάλι, αφαιρούμε τις μεμβράνες και κόβουμε κάθε φέτα σε δύο κομμάτια.
Ρίχνουμε το μείγμα βούτυρο -χυμό πορτοκαλιού -ζάχαρη σε ένα ταψάκι που να χωράει τα μήλα ίσα –ίσα.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα.
Αφαιρούμε την καρδιά με το ειδικό εργαλείο και τα αλείφουμε με λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας σε μπολ την καρυδόψιχα, τις σταφίδες, την κανέλα, το ξύσμα από το ένα πορτοκάλι και τις 12 κ.σ βούτυρο.
Κλείνουμε τη βάση κάθε μήλου με το μεγάλο κομμάτι καρυδόψιχας και γεμίζουμε το άνοιγμα και το μείγμα που έχουμε ετοιμάσει πιέζοντας καλά με το δείκτη μας τη γέμιση.
Αραδιάζουμε τα μήλα στο ταψάκι και τα περιχύνουμε με το ρούμι.
Ψήνουμε τα μήλα μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην λιώσουν –πρέπει να τρυπιούνται εύκολα με ένα μυτερό μαχαίρι.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα τους -θα μοιάζει με σιρόπι.
Τα σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή τα βάζουμε όταν κρυώσουν στο ψυγείο και τα σερβίρουμε παγωμένα μαζί με παγωτό ή σαντιγί.
Α.Τ.