Υλικά
2 φλ. ξερά δαμάσκηνα χωρίς το κουκούτσι Υλικά
1 φλ. ξερά βερίκοκα
1 φλ. ξερά μήλα
¾ φλ. ξερά κράνα ή κράνμπερις
5-6 ξερά σύκα
1 κ.σ. σταφίδες ξανθές
1 κ.σ. σταφίδες μαύρες
1 φλ. καστανή ζάχαρη
2 ξυλάκια κανέλα
1 κ.γ. γαρύφαλλο
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα φρούτα και τα στεγνώνουμε.
Βάζουμε σε κατσαρόλα 2 λίτρα νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και τα γαρύφαλλα και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Ρίχνουμε τα φρούτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα (αλλά να μην διαλυθούν), ανακατεύοντας πού και πού.
Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό του πορτοκαλιού ή του λεμονιού και αφήνουμε την κατσαρόλα επάνω στην εστία μέχρι να κρυώσει τελείως το χοσάφι.
Μεταφέρουμε τα φρούτα με στραγγιστή κουτάλα σε γυάλινο σκεύος που κλείνει αεροστεγώς.
Στραγγίζουμε το σιρόπι περνώντας το από ψιλή σίτα και το ρίχνουμε επάνω στα φρούτα κι αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο μπράντι.
Διατηρούμε το χοσάφι στο ψυγείο.
Το σερβίρουμε σε μπολάκι, παγωμένο ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Αν θέλουμε, προσθέτουμε και κομματάκια φρέσκων φρούτων -μήλο, πορτοκάλι, αχλάδι-, και καβουρδισμένα κουκουνάρια.
A.T.