Υλικά
3 μεσαίες γλυκοπατάτες (περίπου 750 γρ.)Υλικά
1 συσκευασία φύλλο κουρού
3 μεγάλα αβγά
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
⅔ φλ. ζάχαρη
½ κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
1 φλ. κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά
1 γερή πρέζα αλάτι
Για το σερβίρισμα
Κρέμα σαντιγί
Εκτέλεση
Αφήνουμε το φύλλο να ξεπαγώσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Ντύνουμε με τη ζύμη μια ταρτιέρα με σούστα ή ένα ταψάκι διαμέτρου 24 εκ.
και αφήνουμε στην άκρη.
Πλένουμε τις γλυκοπατάτες, τις τοποθετούμε επάνω στη σχάρα και τις ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, ανάλογα με το μέγεθος -πρέπει να είναι πολύ μαλακές.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τις ξεφλουδίζουμε.
Τις λιώνουμε στο μπλέντερ μαζί με την κρέμα γάλακτος και τις μεταφέρουμε σε μπολ.
Προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε πολύ καλά με το μίξερ χειρός και ρίχνουμε το μείγμα στην τάρτα ή το ταψί που έχουμε ετοιμάσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο 180°C για 1 ώρα ή μέχρι να πήξει η γέμιση -είναι έτοιμη αν βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο της γέμισης, βγει καθαρή.
Ξεφουρνίζουμε και μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσει.
Στην αρχή θα είναι φουσκωτή στο κέντρο αλλά μετά θα πέσει και η επιφάνεια θα γίνει επίπεδη.
Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως και τη σερβίρουμε κομμένη σε τριγωνικά κομμάτια και γαρνιρισμένη με κρέμα σαντιγί.
A.T.