Υλικά
500 γρ. αλεύρι Υλικά
500 ml νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 γερή πρέζα αλάτι
Ελαιόλαδο απαλό για το τηγάνι
Για γαρνιτούρα: 1 φλ. σουσάμι, ζάχαρη, φρέσκο βούτυρο αν θέλουμε
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε πολύ λίγο το νερό (χλιαρό) και το βάζουμε σε λεκάνη.
Διαλύουμε στο νερό τη μαγιά και ρίχνουμε μέσα λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με το χέρι μας ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη με βαμβακερή πετσέτα και από πάνω με ένα μάλλινο ρούχο και την αφήνουμε σε μέρος προστατευμένο και ζεστό γύρω στις δύο ώρες για να φουσκώσει.
Βάζουμε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι με βαρύ πάτο, το αλείφουμε με ελάχιστο λάδι και το αφήνουμε να κάψει.
Παίρνουμε με μια ξύλινη κουτάλα μια μικρή ποσότητα από τη ζύμη και τη ρίχνουμε στο τηγάνι (η ποσότητα πρέπει να είναι τόση, ώστε όταν απλωθεί να γίνει σαν μια μικρή κρέπα).
Η τηγανίτα θα φουσκώσει και θα κάνει τρύπες στην επιφάνεια.
Τη γυρίζουμε από την άλλη μεριά και τη βγάζουμε σε πιατέλα.
Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
Καβουρδίζουμε το σουσάμι προσέχοντας να μην καεί.
Αλείφουμε τις τηγανίτες με φρέσκο βούτυρο αν θέλουμε και τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και το σουσάμι.
Σημ.
Παραδοσιακά, οι τηγανίτες αυτές γίνονται στο σάτσ(ι), μια πέτρινη πλάκα.
Α.Τ.