
Υλικά
Για το σιρόπιΥλικά
700 γρ. ζάχαρη
500 ml νερό
40 ml γλυκόζη
10 γρ. πάστα πορτοκαλιού
Για τη βάση:
80 γρ. πάστα πορτοκαλιού
1 πακέτο φύλλο Βηρυττού
250 γρ. ζάχαρη
150 ml σπορέλαιο
100 γρ. βούτυρο
250 ml γάλα
10 γρ. μπέικινγκ πάουντερ
3 αβγά
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
Για τη σούπα ταχίνι:
100 ml ταχίνι
50 ml κρέμα γάλακτος
50 ml γάλα
30 ml μέλι
20 γρ. κουβερτούρα
Εκτέλεση
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 10 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Απλώνουμε τα φύλλα για να ξεραθούν και τα σπάμε με τα χέρια.
Τα μεταφέρουμε σε μπασίνα.
Ετοιμάζουμε την βάση: χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε την πάστα πορτοκαλιού, το σπορέλαιο, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, το γάλα, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και δουλεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα.
Ρίχνουμε το μείγμα στα σπασμένα φύλλα σιγά σιγά, ανακατεύοντας συνέχεια.
Μεταφέρουμε σε ταψάκι 25x30 εκ.
και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 45 λεπτά.
Σιροπιάζουμε το ζεστό γλυκό με κρύο σιρόπι.Ετοιμάζουμε τη σούπα: βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 3 λεπτά.
Σερβίρουμε την πορτοκαλόπιτα με τη σούπα από ταχίνι και συνοδεύουμε με παγωτό καϊμάκι.*H συνταγή είναι του σεφ Ηλία -Δημήτρη Χιλάλ, από το εστιατόριο Marea Sea Spirit.