Υλικά
Για τη namelaka (κρεμώδης σοκολάτα)Υλικά (για 2 άτομα)
280 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 62%
120 ml γάλα
10 γρ σιρόπι γλυκόζης
4 γρ. ζελατίνη μουλιασμένη σε λίγο νερό και στραγγισμένη
360 ml κρέμα γάλακτος
Για το παγωτό εσπρέσο
200 ml κρέμα γάλακτος
300 ml γάλα
10 γρ. αλεσμένο εσπρέσο
100 γρ. ζάχαρη
90 γρ. κρόκους
1 ολόκληρο αβγό
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη namelaka: τoποθετούμε το γάλα, την κρέμα και τη γλυκόζη σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε χωρίς να το αφήσουμε να βράσει.
Μόλις ενωθούν όλα τα υλικά, προσθέτουμε τη ζελατίνη και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αφαιρούμε από τη φωτιά.
Βάζουμε σε μπολ τη σοκολάτα και ρίχνουμε μέσα το υγρό μείγμα.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει.
Καλό θα ήταν να μείνει στο ψυγείο τουλάχιστον 12 ώρες.Ετοιμάζουμε το παγωτό εσπρέσο: σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τον εσπρέσο χωρίς να τα αφήσουμε να βράσουν.
Σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε το αβγό, τους κρόκους και τη ζάχαρη και προσθέτουμε πολύ προσεκτικά το μείγμα με την κρέμα γάλακτος.
Επαναφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να φτάσει στους 82ο C.
Aποσύρουμε την κατσαρόλα και μεταφέρουμε σε ένα άλλο σκεύος, που έχουμε τοποθετήσει μέσα σε νερό με πάγο, ώστε να μην ανεβεί η θερμοκρασία.
Αφήνουμε στο ψυγείο το παγωτό για τουλάχιστον μια μέρα.
Περνάμε από σίτα και το βάζουμε στην παγωτομηχανή.*Η συνταγή είναι από το εστιατόριο "The Aficionados" στη Θεσσαλονίκη.