Υλικά
500 ml κρέμα γάλακτοςΥλικά
2 δόσεις βανιλίνη (ή ένα λοβό βανίλιας)
150 γρ. ζάχαρη
5 κρόκοι φρέσκων αβγών
Για την καραμέλα: 30 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε την κρέμα: βάζουμε σε βαρύ μπολ τη μισή ζάχαρη με τους κρόκους και τη βανιλίνη και δουλεύουμε καλά με τον αβγοδάρτη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος και την υπόλοιπη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά (σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε λοβό βανίλιας, ξύνουμε τα σποράκια μέσα σε αυτό το μείγμα).
Ρίχνουμε αργά -αργά το μείγμα γάλα-κρέμα γάλακτος -ζάχαρη στο μπολ με τα αβγά ανακατεύοντας συνεχώς με τον αβγοδάρτη.
Μεταφέρουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να πήξει ελαφρά η κρέμα.
Τη μεταφέρουμε σε ανάλογο πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C για 20 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη την επιφάνεια της κρέμας, φροντίζοντας να έχει παντού το ίδιο πάχος, την "καίμε" με το φλόγιστρο ή την βάζουμε κάτω από το γκριλ για να καραμελώσει η ζάχαρη και σερβίρουμε αμέσως.A.T.