Υλικά
Για τη βάση Υλικά
240 γρ. απλά μπισκότα με γεύση λεμόνι ή digestive
120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Για τη γέμιση
500 γρ. τυρί κρέμα
840 ml συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα
1 φλ. χυμός λεμονιού
Για γαρνιτούρα:
1 μεγάλο λεμόνι πολύ καλά πλυμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
½ φλ. ζάχαρη
1 κ.σ. νερό
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη βάση: τρίβουμε τα μπισκότα σαν λεπτά ψιχουλάκια (όχι σκόνη) στη μουλινέτα.
Τα ανακατεύουμε μαζί με το βούτυρο σε μπολ τρίβοντας τα υλικά με τα δάχτυλά μας μέχρι να ενωθούν. Στρώνουμε το μείγμα στη βάση και λίγο στο τοίχωμα μιας φόρμας με σούστα διαμέτρου 23 εκ.
πιέζοντας με την παλάμη μας ή με το πίσω μέρος ενός ποτηριού ή ενός μπουκαλιού.
Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα με το μισό γάλα, μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και τον χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε να δουλεύουμε με το μίξερ μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά.
Στρώνουμε το μείγμα πάνω στην κρούστα.
Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο τουλάχιστον 8 ώρες και καλύτερα όλη τη νύχτα για να σταθεροποιηθεί.
Ετοιμάζουμε τη γαρνιτούρα: βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι τη ζάχαρη και το νερό και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν πυκνό σιρόπι.
Ρίχνουμε μέσα τις φέτες του λεμονιού κομμένες στα δύο, σβήνουμε την εστία και τις γυρίζουμε γρήγορα 2-3 φορές από κάθε πλευρά με πιρούνι.
Τις βγάζουμε στραγγιστά σε σχάρα.
Στολίζουμε με τις φέτες λεμονιού το τσιζ κέικ όταν έχει σταθεροποιηθεί η επιφάνεια, αφού ήδη βρίσκεται 3 ώρες στο ψυγείο. A.
T.