Υλικά
180 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο τουYλικά
120 γρ. ανάμεικτοι ανάλατοι και άψητοι σπόροι (ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι, κουκουνάρι, σουσάμι)
40 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, σε φετάκια
½ κ.γ. σόδα σε σκόνη
100 γρ. ζάχαρη καστανή
100 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
1 αβγό
1 δόση βανιλίνη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC.
Καβουρδίζουμε ελαφρά σε στεγνό τηγάνι τους ηλιόσπορους, τους κολοκυθόσπορους, τα αμύγδαλα και το σουσάμι.
Καβουρδίζουμε ξεχωριστά το κουκουνάρι.
Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι με τη σόδα.
Δουλεύουμε καλά το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέτουμε το αβγό και τη βανιλίνη και συνεχίζουμε να δουλεύουμε.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο αλεύρι μαζί με τους σπόρους και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε ελαφρά με τη σπάτουλα να αναμειχθούν τα υλικά.
Δίνουμε στη ζύμη το σχήμα μπάλας, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Στρώνουμε δύο λαμαρίνες φούρνου με λαδόκολλα, παίρνουμε κομματάκια από τη ζύμη σε μέγεθος καρυδιού, τα πλάθουμε σε μπαλάκια και τα τοποθετούμε στις λαμαρίνες, αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους.
Τα πιέζουμε ελαφρά με το πίσω μέρος της παλάμης μας ή με το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να πλατύνουν.
Ψήνουμε γιά 8-9 λεπτά, ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν 5-6 λεπτά και τα μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσουν τελείως πριν τα καταναλώσουμε.
Α.Τ.