Υλικά
1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
1 κεσεδάκι ζάχαρη
2 κεσεδάκια σιμιγδάλι χοντρό (ή 1 κεσεδάκι αλεύρι και 1 σιμιγδάλι)
80 γρ. ψιλοκομμένο & καβουρδισμένο αμύγδαλο
½ κεσεδάκι γάλα
1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
2 βανίλιες
ξύσμα από 2 λεμόνια
χυμό από ½λεμόνι
βούτυρο & λίγο σιμιγδάλι για το ταψί
1 κεσεδάκι νερό & 1 κεσεδάκι ζάχαρη για το σιρόπι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε μια λεκάνη χτυπάμε με τον αβγοδάρτη ή το μίξερ χειρός τη ζάχαρη με το γιαούρτι. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα και το σιμιγδάλι ανακατεύοντας και, μόλις ενσωματωθούν, προσθέτουμε τις βανίλιες, το ξύσμα και το αμύγδαλο.
Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό λεμονιού και τα προσθέτουμε στο μίγμα. Ανακατεύουμε καλά.
Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψάκι και το πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι.
Μεταφέρουμε το μείγμα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ½ ώρα.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να πάρουμε μια ρόδινη κρούστα και να βγαίνει στεγνό το πιρούνι όταν τρυπήσουμε το γλυκό.
Το ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει και το χαράζουμε σε κομμάτια.
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 8' από τη στιγμή που θα πάρουν βράση. Με κουτάλι, περιχύνουμε προσεκτικά το γλυκό.
Tip
Μπορούμε, αντί για λεμόνι, να αρωματίσουμε με πορτοκάλι, μαστίχα, ροδόνερο, που θα βάλουμε στο σιρόπι, ή κανέλα.