Υλικά
Υλικά για μια τάρτα 24 εκ.
1 κιλό φράουλες κομμένες στη μέση
2 κ.σ. μαρμελάδα φράουλας
αλεύρι και βούτυρο για τη φόρμα
Για τη βάση
150 γρ. βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη
200 γρ. αλεύρι
100 γρ. ψιλοκομμένα ψημένα αμύγδαλα χωρίς φλούδα
1 βανίλια σκόνη
1 κρόκο αβγού
1-2 κ.σ. κρύο νερό
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
250 γρ. ζάχαρη
2 αυγά και 2 κρόκους
100 γρ. κορν φλάουρ
60 γρ. βούτυρο
1 βανίλια σκόνη
Εκτέλεση
Βάλτε στο μπολ τα υλικά για τη βάση, εκτός από το αυγό, και τρίψτε τα με τα χέρια σας, να γίνουν ψίχουλα.
Προσθέστε τον κρόκο και λίγο νερό αν χρειαστεί και ζυμώστε, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια.
Αφήστε την τυλιγμένη με μεμβράνη τροφίμων στο ψυγείο για 30'.
Ανοίξτε τη μετά στις διαστάσεις της ταρτιέρας και απλώστε τη στη βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα. Ψήστε τη σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 40' περίπου.
Ετοιμάστε την κρέμα: Βάλτε στη φωτιά το γάλα με τη μισή ποσότητα ζάχαρης να ζεσταθεί.
Ανακατέψτε τους κρόκους με τα αυγά, το κορν φλάουρ και την υπόλοιπη ποσότητα ζάχαρης και ρίξτε στο μείγμα το ζεστό γάλα ανακατεύοντας.
Ξαναβάλτε το μείγμα στη φωτιά και αφήστε το να πάρει βράση ανακατεύοντας.
Όταν πήξει, κατεβάστε από τη φωτιά, ανακατέψτε με τη βανίλια και το βούτυρο και αφήστε να κρυώσει.
Αδειάστε την κρέμα στην ψημένη βάση της τάρτας και απλώστε από πάνω τις φράουλες, κομμένες στη μέση ή σε φέτες.
Ρίξτε 1-2 κουταλιές νερό στη μαρμελάδα και με ένα πινέλο αλείψτε τις φράουλες.
Διατηρήστε την τάρτα στο ψυγείο.
Tip
Η μαρμελάδα δίνει ωραία γυαλάδα στην επιφάνεια της τάρτας.