Υλικά
1 ποτήρι βούτυρο αγελάδος ή μαργαρίνη
1½ ποτήρι ζάχαρη
8 αυγά
1 ποτήρι γάλα
1 κρασοπότηρο ροδόνερο
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
2 βανίλιες
4 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα
άχνη και αμύγδαλα για το στόλισμα
Εκτέλεση
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα αμύγδαλα μέχρι να ροδίσουν.
Μόλις κρυώσουν, τα περνάμε από το μπλέντερ με προσοχή: τα θέλουμε ψιλοκομμένα αλλά όχι σκόνη.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Σε άλλο βαθύ μπολ χτυπάμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τους κρόκους, το γάλα, το ροδόνερο, το μπέικιν διαλυμένο στο λεμόνι, τη βανίλια, το αλεύρι και το ξύσμα, συνεχίζοντας το χτύπημα στο μίξερ. Τέλος, ρίχνουμε τα αμύγδαλα.
Συνεχίζουμε με τη μαρέγκα, που θα ενσωματώσουμε με απαλές κινήσεις με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και όχι με το μίξερ.
Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα.
Ξεφορμάρουμε όταν κρυώσει το γλυκό και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τριμμένο αμυγδαλάκι.
Tip
Μπορούμε να βάλουμε ανθόνερο αν προτιμάμε το άρωμά του. Στα έθνικ μπακάλικα θα βρούμε το πιο καλό ανθόνερο ή ροδόνερο, από τη Μ. Ανατολή. Καμία σχέση με το κοινό του σούπερ μάρκετ.