Υλικά
250 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 κ.σ. φρέσκο τριμμένο τζίντζερ
1 κ.σ. κανέλα
1 κ.γλ. γαρίφαλο τριμμένο
1 κ.σ. κάρδαμο σε σκόνη
1 κ.γλ. μπαχάρι τριμμένο
1 κ.σ. κόλιανδρο σε σκόνη
1 κ.σ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
μια σταλίτσα αλάτι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο για 10' στη μέγιστη ταχύτητα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μέτριο, ενσωματώνουμε ένα ένα τα αυγά και τα μπαχαρικά με το τζίντζερ, εκτός από το ξύσμα.
Σε χαμηλή ταχύτητα ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν εναλλάξ με τον χυμό, μέχρι να ενσωματωθούν. Τραβάμε έξω τον κάδο, ρίχνουμε το ξύσμα και με κουτάλι το ανακατεύουμε καλά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψάκι.
Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα και ψήνουμε για 45'-50' (δοκιμάζουμε με το πιρούνι και, αν δεν βγει υγρό, είμαστε έτοιμοι!).
Μπορούμε να διακοσμήσουμε τη βασιλόπιτα με ένα γλάσσο που θα ετοιμάσουμε χτυπώντας σε ένα μπολ με το σύρμα 2 φλιτζ. ζάχαρη άχνη, 2 κ.σ. χυμό λεμονιού, 1 κ.γλ. κανέλα και 1 βανίλια.
Tip
Μπορούμε να προσθέσουμε και 1 φλιτζ. αμύγδαλα με τη φλούδα τους, τριμμένα στο μούλτι.