Υλικά
Για τη γέμιση
80 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα
80 γρ. φουντούκι καβουρδισμένο και ψιλοκομμένο
20 γρ. κουκουνάρι
2 κ.σ. σουσάμι καβουρδισμένο
¼ κ.γλ. κανέλα
¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
¼ κ.γλ. μπαχάρι
1 κ.σ. μέλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για το κέικ
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
¼ κ.γλ. αλάτι
150 γρ. βούτυρο
80 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
1 κ.γλ. βανίλια
150 γρ. μέλι
200γρ. γάλα φρέσκο
Για την επικάλυψη
60 γρ. μέλι
3 κ.σ. κονιάκ χλιαρό
100 γρ. αμύγδαλα και φουντούκια χοντροκομμένα
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση στο μούλτι και τα λιώνουμε μέχρι να γίνουν μια πάστα.
Φτιάχνουμε το κέικ: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι και τα κρατάμε στην άκρη.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα τη ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και στη συνέχεια τη βανίλια, το μέλι και το γάλα.
Μετά ρίχνουμε τα στέρεα υλικά και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Σε μια στρογγυλή φόρμα (προαιρετικά στρωμένη με λαδόκολλα) αδειάζουμε το μείγμα του κέικ εναλλάξ με το μείγμα της γέμισης.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 40', μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει στεγνό όταν τρυπάμε το γλυκό.
Ξεφορμάρουμε τη βασιλόπιτα και την αφήνουμε να κρυώσει.
Για την επικάλυψη, λιώνουμε το μέλι στο χλιαρό κονιάκ, αλείφουμε τη βασιλόπιτα με αυτό το σιρόπι και πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς.
Tip
Αν θέλουμε, αντικαθιστούμε τα κουκουνάρια με καρύδι ή προσθέτουμε επιπλέον 80 γρ. καρύδι τριμμένο.