Υλικά
Υλικά για 4-8 άτομα
1 πακέτο φύλλο κρούστας ή Βηρυττού (θα περισσέψουν 3 φύλλα)
250 γρ. βούτυρο γάλακτος
3 κ.σ. ζάχαρη
1 γεμάτο κ.γλ. κανέλα
1 κοφτό κ.γλ. γαρίφαλο
250 γρ. χοντροκομμένα αμύγδαλα και φουντούκια (βάζετε είτε μόνο έναν ξηρό καρπό, όπως καρύδι ή αμύγδαλο, είτε μίγμα, ενώ ταιριάζει και το σουσάμι)
Για το σιρόπι
300 γρ. νερό
400 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
2-3 φλούδες λεμόνι και 2-3 σταγόνες χυμό
Εκτέλεση
Ανάβουμε τον φούρνο στους 175°C.
Ανακατεύουμε καλά τους ξηρούς καρπούς με τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο.
Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψάκι διαμέτρου 28-30 εκ. Στρώνουμε πατσαβουριαστά τα μισά φύλλα και αλείφουμε το καθένα χωριστά με βούτυρο.
Για τα άλλα μισά συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, αλλά μοιράζουμε και το μείγμα των ξηρών καρπών στο καθένα. Τελειώνουμε με ξηρούς καρπούς στην επιφάνεια (σαν τάρτα).
Σκορπάμε γενναιόδωρα το υπόλοιπο βούτυρο σε όλη την επιφάνεια.
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.
Όσο ψήνεται ο μπακλαβάς, ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά σε δυνατή φωτιά για 10' αφότου πάρει βράση το νερό.
Αμέσως μόλις βγάλουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο, με μια κουτάλα τον περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι. Είναι σημαντικό να ακούσουμε αυτό το "τσαφ!" που θα κρατήσει τραγανό το φύλλο.
Tip
Τρώγεται στο λεπτό, αν όμως τη... γλιτώσει, με αυτό το σιρόπιασμα το φύλλο διατηρείται για μέρες τραγανό σαν γυαλί.