Υλικά
Υλικά για 2 μεγάλα τσουρέκια
1½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6 αυγά
60 γρ. νωπή μαγιά
500 ml χλιαρό γάλα
500 γρ. ζάχαρη
380 γρ. βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
½ κ.γλ. τριμμένο μαχλέπι
½ κ.γλ. τριμμένο καρδάμωμο (κακουλέ)
½ κ.γλ. μαστίχα σκόνη
1 πορτοκάλι
1 αβγό χτυπημένο με 2 κουταλιές γάλα για την επιφάνεια
50 γρ. αμύγδαλα φιλέ
Εκτέλεση
Διαλύστε τη μαγιά σε ¼ του φλιτζανιού νερό και ανακατέψτε με το γάλα και τη ζάχαρη. Χτυπήστε τα αυγά, ενώστε τα με το μείγμα του γάλακτος και προσθέστε το ξύσμα και τον χυμό του πορτοκαλιού, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το κακουλέ.
Ρίξτε σταδιακά το αλεύρι και το βούτυρο, ζυμώνοντας το μείγμα. Ζυμώστε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και να ξεκολλάει από τα χέρια.
Αλείψτε την επιφάνειά της με 1-2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο, σκεπάστε με μεμβράνη τροφίμων και αφήστε τη σε ζεστό μέρος για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να φουσκώσει.
Ξαναζυμώστε την και πλάστε 2 μεγάλα τσουρέκια. Αφήστε τα να ξεκουραστούν για 30' για να φουσκώσουν και μετά αλείψτε τα με το αβγό και το γάλα και πασπαλίστε με το αμύγδαλο φιλέ.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50' με 1 ώρα. Όταν ψηθούν, τυλίξτε τα με μια πετσέτα και αφήστε τα να κρυώσουν.
Τip
Βάλτε ένα ή περισσότερα κόκκινα αυγά σε κάθε τσουρέκι, αφού τα πλάσετε και τους δώσετε το τελικό τους σχήμα.